середа, 03 березня 2010 18:15

Олександр Владимиров утомився продавати свої скульптури
5

Відвідувачка Великого скульптурного салону в столичному Українському домі  роздивляється фонтан Анни Кисельової ”Годувальниця”. Із грудей скульптури до рота немовлят тече вода
Фото: фото: Тарас ПОДОЛЯН
”Мій герой, капітан Ревес, подорожує по світу у пошуках містичних комах, — каже київський скульптор Андрій Северинко. — Всередині у нього дерев’яний каркас, зверху лампочки, шурупи, цвяхи, іржаві деталі із старих годинників”
Львівський скульптор Богдан Білінчук показує композицію ”Баден-Баден”. До бронзового басейну з мінеральною водою він посадив Ніколя Саркозі, Барака Обаму, Володимира Путіна,  Анґелу Меркель та Сільвіо Берлусконі
Скульптура румунського митця Деметра Чипаруса ”Клара” з колекції київського бізнесмена Ігоря Воронова
Скульптуру ”Танцівниця” українець Грегор Крук зробив 1975 року

— Скульптор Олександр Владимиров скаржився, що на минулому скульптурному салоні не продав жодної роботи. А недавно подзвонив і каже: "Цілий рік замовлення сипалися. Стомився продавати", — розповідає директор столичного Українського дому Наталія Заболотна, 36 років. 1 березня вона вчетверте відкрила Великий скульптурний салон. — Тепер скульптори готуються до відкриття салону, як до Нового року.

У двох залах показують 25 робіт румунського митця Деметра Чипаруса з колекції київського мецената Ігоря Воронова та 27 —  українця Грегора Крука. Їх надала українська бібліотека ім. Шевченка у Великій Британії.

— Деметр Чипарус 1910-го відвідав у Парижі "Російські сезони" Сергія Дягілєва. Вони надихнули його на створення фігурок танцівниць, балерин і скоморохів, — каже Наталія Заболотна. — Років із 10 тому його скульптури можна було придбати на паризькому блошиному ринку за півтора євро. Потім ціни виросли. 2006-го його скульптуру продали на "Сотбісі" за 314 тисяч доларів, наступного року — за 936 тисяч. Роботи Чипаруса подобаються майже всім, бо їх не треба тлумачити. Все, що він хотів сказати, лежить на поверхні.

Грегор Крук народився у селі Братишеві на Івано-Франківщині. Навчався у Краківській академії, виїхав до Німеччини. Жив у Парижі та Лондоні.

— Ми маємо близько 40 його робіт, — розповідає секретар союзу українців у Великій Британії Федір Курляк. — Вони унікальні, бо купувалися за життя автора. У Києві зосередили увагу лише на жіночих образах. Хотіли привезти ще три роботи, але вони не вмістилися у замовлений транспорт. Наступного року збираємося показати всю колекцію. Знаю, що в Баварії один колекціонер має зібрання робіт цього скульптора. Але його ім"я не розголошують.

Привезені скульптури оцінили у $100 тис. Згодом їх покажуть у Львівській картинній галереї. Її директор 83-річний Борис Возницький прийшов в Український дім.

— Крук назавжди закарбував у мистецтві українську роботящу жінку, — каже. — Роботи в нього грубі й великі. Перед смертю заповідав усю свою збірку Україні. Але після мого звернення у відповідні інстанції наш музей отримав лише чотири маленькі скульптури з Мюнхена.

На другому поверсі свої роботи показують 45 скульпторів. За участь кожен заплатив 9,5 тис. грн. Киянин 41-річний Андрій Северинко гордо дивиться на свою роботу "Капітан Ревес". Це 2-метровий чоловік у бежевій робі та скафандрі. На його окулярах розгойдується саранча з металу. У руці капітан тримає клітку із булькатим павуком.

— Ревес — капітан он того човна, — показує на корабель зі шматків іржавого заліза. — Він подорожує світом і шукає містичних істот. Купив робу собі, щоб працювати, але вона йому не підійшла, то віддав. У нього на руках гострі шурупи, адже ніколи не знаєш, з якою комахою матимеш справу. Серед них бувають і войовничі.

Деталі скульптор збирає на смітниках та звалищах. Інколи купує на столичному Куренівському ринку.

— Моя майстерня біля дитячого садка. Малеча часто забігає подивитися на чудернацьких павуків. Раніше пускав їх задарма, а тепер прошу, щоб приносили всілякий непотріб. То діти з батьками мішками таскають мені всіляке залізяччя.

Львівський скульптор Богдан Білінчук, 61 рік, привіз бронзову композицію "Баден-Баден". Зобразив політиків, які приймають мінеральну ванну. Серед них прем"єри. Португалії — Жозе Мануель Баррозу, Італії — Сільвіо Берлусконі, Росії — Володимир Путін, екс-прем"єр Великої Британії Тоні Блер, президент США Барак Обама та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Екс-президент Віктор Ющенко сидить біля басейну й мурує міст із цегли.

— Ющенко сидить і мовчки будує дорогу в Європу, — пояснює автор. — Путін п"є каву, яку йому зробила Меркель. Вона йому годить: боїться, щоб не перекрив газ. Біля Путіна висить його картина, яку торік він продав на різдвяному аукціоні у Санкт-Петербурзі за 37 мільйонів рублів. На ній сільський дядько скоса поглядає на розваги політиків. Тримає біля себе вила. Обама закотив штанку і пробує, яка температура в Євросоюзі. А Берлусконі розумний, усіх повчає. Робив цю скульптуру півроку, витратив 5 тисяч доларів. Торік свою роботу "Вулик" подарував президентові. Цього року так не робитиму — буду продавати.


Зараз ви читаєте новину «Олександр Владимиров утомився продавати свої скульптури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі