неділя, 06 серпня 2006 18:33

"Не пускайте корів на знімальний майданчик"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Богдан Ступка грає козака Карася. 11-річний син режисера — турецького служку
Богдан Ступка грає козака Карася. 11-річний син режисера — турецького служку

У селі Порадівка Васильківського району Київської області режисер Микола Засєєв-Руденко, 73 роки, знімає 105-хвилинний фільм "Запорожець за Дунаєм". Козака Карася грає Богдан Бенюк, 49 років. Карасеву дружину Одарку — оперна співачка Марія Стеф"юк, 58 років. Запорожця Андрія — тенор Володимир Гришко, 45 років, а його наречену Оксану — молода оперна співачка Тетяна Ганіна.

На майданчику знімають, як Карась прийшов у турецький табір до султана.

— Дайте матюкальник, — просить режисер мегафона. — Саша, улыбайся, — каже акторові, який грає начальника охорони турецького султана. — Во-во, хорошо! И опять серьйознее стал, как Мона Лиза.

Начальник охорони зустрічає Карася з насупленим обличчям. Турецький табір імітують п"ять білих наметів. Біля них прив"язані до жердини шестеро коней. Їх позичили в одного фермера з райцентру. Зазвичай цими "скакунами" орють поле.

Кіно написане за оперою Гулака-Артемовського  "Запорожець за Дунаєм". 15 хвилин у ньому займає історія молодого випускника консерваторії, який хоче зняти фільм про українську класику. Але продюсери не хочуть давати гроші на таке, "бо це знову — сорочки, вуса, українські пісні". Тоді героєві дає гроші знайома банкірша. Решта фільму — опера, яку він таки знімає.

— Роль режисера дісталася постановнику Національної опери Анатолію Солов"яненку-молодшому, — розповідає "ГПУ" Засєєв-Руденко, доки переставляють камеру. — Банкіршу мала грати Оксана Білозір, 49 років. Але не змогла через роботу в парламенті. Для нас це втрата, — розводить руками. — Білозір легко рухається, дуже красива, музикальна. Ми вже костюми на неї пошили! Карасем мав бути Микола Шопша. 19 червня починалися зйомки, а 18-го Микола помер. Ми записали його голос, а грати запросили Бенюка.

Білозір мала грати банкіршу

Сценаристка Вікторія Муратова вписала в мюзикл російську імператрицю Катерину ІІ та її фаворита князя Потьомкіна. Їх зіграють оперні співаки Анжела Швачка та Сергій Ковнір.

Питаю, чи не важко знімати в спеку.

— Ну, моя дорогая! — заперечує режисер. — Это еще прекрасно. А вот что вчера было — ураган, чорне небо. Але Бог нам поміг зняти 120 метрів, хоч достатньо було 50. Ми все робимо на природі, немає жодного метра павільйону, — хвалиться Засєєв-Руденко.

Він говорить, що у фільмі будуть англійські субтитри. Їх робитимуть на кіностудії імені Довженка.

Це 17-та стрічка Засєєва-Руденка і третя його екранізація української класики. 1985-го він зняв "Москаля-Чарівника", а 2000-го завершив 9-серійний фільм "Чорна рада".

— Я старий хе... уже, — сміється. — Маю 11-річного сина Колю. У "Чорній раді" він грав малого Богдана Хмельницького. А тут грає турецького слугу-негреня Гасана.

На стільці відкинувся Богдан Бенюк із заплющеними очима. Від сонця його прикриває "віддзеркалювач" — спеціальна рама, затягнута мутною цератою. Бенюк у бордовому жупані й шароварах — чекає на зйомки.

— Цей костюм придумали ще в старі часи. Він як термос, у ньому не жарко, — каже Бенюк не повертаючи голови.

— Карася граю вперше, але не востаннє, — хвалиться. — Компанія "Бенюк і Хостікоєв" до Дня Незалежності в 2007-му поставить свого "Запорожця за Дунаєм".

Костюмер Валентина Горлань розповідає, що найдорожчий костюм у султана — 2,5 тис. грн.

— А Марії Стеф"юк так сподобалася сорочка і запаска з антикварного домотканого полотна, що вона хоче викупити їх після зйомок, — каже. — На вінчанні в Оксани Стеф"юк буде у нас як розочка! Вона капризна актриса, бо талановита. Не вдягне шо попало.

Корови села Парадівка ідуть на пашу.

— Не пускайте корів на знімальний майданчик! — кричить режисер пастухам. Ті з криками завертають рогату худобу.

Зйомки опери закінчаться 21 серпня. На екран вона вийде під Новий рік.

Зараз ви читаєте новину «"Не пускайте корів на знімальний майданчик"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі