понеділок, 12 травня 2008 16:26

На "Гогольфест" Влад Троїцький узяв кредит

"Ми ледь умовили Віктора Ющенка призупинити ремонтні роботи в "Мистецькому арсеналі" на час проведення "Гогольфесту", — розповідає організатор фестивалю режисер Влад Троїцький, 43 роки. — Протягом останнього місяця приміщення приводили в "божеський вигляд": штукатурили, очищали склепіння. Люди працювали в три зміни".

На фестивалі сучасного мистецтва "Гогольфест" протягом трьох тижнів у 13 залах столичного "Мистецького арсеналу" на вул. Івана Мазепи, 2 діятиме виставка робіт сучасних художників і скульпторів. Театри з України, Росії, Угорщини та Німеччини показуватимуть вистави. По вечорах відбуватимуться концерти.

— Цей фестиваль має стати візитівкою України, так само як Каннський чи Авіньйонський у Франції, Венеціанський бієнале в Італії, — стверджує Влад Троїцький. — "Гогольфест" має показати людям сучасне мистецтво. Хочемо, щоб кияни нарешті зрозуміли: вони живуть не в провінції, не в якомусь містечку на периферії чи то Росії, чи то Європи, а в культурній столиці самобутньої країни.

Фестиваль приурочили до 200-ї річниці з дня народження письменника Миколи Гоголя.

— Гоголь — найвідоміший у Європі український письменник. Ми навіть його твори в школі вивчали, — каже німка Катрін Зінґер-Захарієва, співорганізатор. — 2009-й ЮНЕСКО оголосило Роком Гоголя. В європейських країнах відбудуться фестивалі його імені. А його рідна країна просто зобов"язана стати лідером цих святкувань, робити найгучніші заходи.

Цьогоріч лише декілька заходів фестивалю стосуватимуться безпосередньо Гоголя. Зокрема, музична вистава "Гоголь. Вечори" за мотивами "Вечорів на хуторі біля Диканьки" московської театральної студії "Саунддрама".

— Це щось середнє між мюзиклом та звичайною виставою, — розповідає художній керівник студії Володимир Панков, 32 роки. — Ми обіграли образи з "Вечорів...", історії любові персонажів. Використали українські народні пісенні мотиви, оперний спів та рок-музику.

Стіни та стеля "Арсеналу" прикрашені штучними кольоровими квітами. З таких роблять дешеві траурні вінки та букети. Такі ж квіти роздають відвідувачам на вході. Ними оздоблено й одяг акторів київського театру "Дах", перфоменсом яких відкрили фестиваль.

Від входу до сцени, піднятою над підлогою на кілька метрів, простелені білі доріжки. Нагорі високої металевої конструкції, яка сягає стелі, сидить музикант Роман Юсипей, 28 років. Виконує на баяні авангардну музику, а чоловічий хор унизу співає старовинні церковні пісні.

У цей час актори "Даху" в довгих чорних балахонах ідуть на ходулях залом. За ними просуваються актори в чорних рясах, на головах у них білі маски Гоголя. Одні несуть факели, інші — кількаметрові шинелі з тканини та величезну голову письменника з металевих решіток. Це все залишають стояти посеред "Арсеналу".

"Гогольфест" ледь не зірвався через нестачу коштів.

— Бюджет фестивалю 650 тисяч доларів, — зазначає Троїцький. — На подібний фестиваль у Франції, приміром, витрачають 20 мільйонів доларів. Державної підтримки ми майже не отримали. Київська влада виділила сто тисяч гривень, але це — смішна сума. Частину дали спонсори. 60 відсотків бюджету — це кредит, який я взяв у банку.

На фестивалі виступлять тисяча учасників

13 травня, 18.00 — виступ гурту перської музики "Джам"
13 травня, 20.00 — Музична вистава "Гоголь. Вечори" московської студії "Саунддрама"
17 травня, 18.00 — вистава-перфоменс "ЛабораТОРІЯ. Голем. Віденська репетиція" московської студії Бориса Юхананова
22 травня, 21.00 — Перфоменс московської студії "Танцлабораторіум" та українського піаніста Євгенія Громова
25 травня, 19.00 — концерт-перфоменс "Електроакустика".
Квитки на заходи коштують 20–60 грн. Продаються в театральних касах столиці.
— Загальна кількість учасників фестивалю — тисяча, — каже Влад Троїцький. — Запросили багато театрів із Росії, бо там потужна театральна школа. А взагалі, ми спробували поєднати в одному місці усі види мистецтва. Бо зазвичай художники не ходять у театри, а актори на презентації книжок. А в нас вони усі перетнуться.

Зараз ви читаєте новину «На "Гогольфест" Влад Троїцький узяв кредит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі