пʼятниця, 21 грудня 2012 05:30

На фортепіано грають не довше трьох годин

Автор: фото: Вікторія ХОМЕНКО
  Маргарита Кузнецова навчає дітей грати на фортепіано у київській музичній школі №11
Маргарита Кузнецова навчає дітей грати на фортепіано у київській музичній школі №11

— Грати на музичних інструментах можна навчитися у будь-якому віці, — каже 71-річна Маргарита Кузнецова, викладач музики. На грудях у Маргарити Василівни — брошка у формі скрипкового ключа. 43 роки вона викладає в київській дитячій музичній школі №11.

— Музикою мають займатися всі. Головне грати виразно. Так, як звучить мова. Музику теж потрібно розмальовувати інтонацією. Але займатися треба щодня. Раджу, хоча б годину. Гарної розтяжки пальців можна досягти тренуваннями. Основне — правильно тримати руку. Професійна хвороба піаністів — перетрудження м'язів кисті. Це називається "переграти руки". Сама мала таку хворобу. Робила масажі, накладала компреси з мазями. Це від перенапруги. Якщо по 3 години працюєш над інструментом, то — важке фізичне навантаження. Сьогодні учні стільки не працюють.

Як ви починали?

— Я родом із російського міста Пенза. 1947-го мама купила для нас із сестрою фортепіано. Запросила викладача з Петербурзької консерваторії. Мені тоді 5 років було, а сестрі — 6. Мама також грала на фортепіано, а ще закінчила балетну школу. Вона на всіх святах танцювала — мала красиву сукню з оборками. І ми з сестрою хотіли на танці піти. Мама повела нас у школу. На першому поверсі було хореографічне училище, а на другому — музичне. Дорогою зустріли жінку — таку представницьку, з високою зачіскою. "А куди ви таких дівчаток гарних ведете? В балетну школу? Давайте в музичну". Послухали. На екзамені ми не могли нічого згадати, хоч мама навчила нас багатьом пісням. Ми злякалися. Я була сміливіша й кажу сестрі: "Лєра, співаємо "Союз нерушимый республик свободных". Деякі члени комісії попадали під стіл. Але ми доспівали з ентузіазмом — куплет і приспів. Нас обох прийняли. Закінчила школу по класу фортепіано та поступила в консерваторію. Потім чесно відпрацювала диплом в Черкаському музичному училищі — три роки. З 1969-го вчу дітей.

Що відтоді змінилося у викладанні музики?

— Нічого, хіба додалося нового репертуару. Граю з учнями джаз. Раніше у музичні школи були дуже великі вступні конкурси. Не всіх брали. Зараз самі ходимо по школах і запрошуємо дітей.

Зараз ви читаєте новину «На фортепіано грають не довше трьох годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі