четвер, 06 липня 2006 19:11

Ліза матюкається і часто бреше

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Продюсером наступного фільму Тараса Томенка може стати знаменитий поляк Кшиштоф Зануссі
Продюсером наступного фільму Тараса Томенка може стати знаменитий поляк Кшиштоф Зануссі

11-річна дівчинка Ліза Нікітіна — героїня нового фільму Тараса Томенка, 30 років, — довгий час прожила у вентиляційній шахті на майдані Незалежності. Навіть під час помаранчевої революції, коли на площі збиралися тисячі людей і відбувалися концерти, її мало хто помічав. Тепер вона стала кінозіркою. Глядачі фестивалю "Відкрита ніч" сприйняли фільм "Ліза" дуже тепло — на конкурсі глядацьких симпатій він зайняв друге місце. Його визнано найкращим документальним фільмом, відзначено й операторську роботу.

— Коли зустрівся з дівчинкою цієї зими, одразу зрозумів, що вона буде героїнею мого фільму, — розповів Тарас.

Спочатку йому здалося, що це хлопчик, бо в неї була коротка стрижка та хлопчачий одяг. Тому дуже здивувався, коли вона представилася Лізою. Артистична й дуже емоційна, дівчинка у фільмі по-дорослому затягується цигаркою, матюкається і часто бреше. Вона рахує шрами на власному тілі, якими обдарувала її матір, але все ж сумує за нею.

Томенко не вперше знімає покинутих дітей. У його короткометражній стрічці "Тир" грав безпритульний Пилип Добрянський. 2001 року на Берлінале цей фільм визнано найкращим серед коткометражних.

"Ліза" — перша документальна робота режисера. Бо "Тир" був ігровим фільмом, хоч там і знімався справжній безпритульний хлопчик. Пилип зіграв себе таким, яким він є у житті. Але цей образ Томенко вписав у вигаданий сюжет. Лізу ж режисер знімав у її звичному середовищі. Щоб побачитись із нею, вони з оператором обшукували всі закутки на Хрещатику та Майдані. Адже домовитися з дівчинкою про точне місце і час зустрічі було неможливо.

— Вона дуже хаотична, — пояснює Тарас.

Під час зйомок часто заходили перекусити.

На Майдані вкрали гаманець у полковника СБУ

— Основна програма — похід у "МакДональдз". Ліза постійно замовляла біґ-мак. Вона просто балдіє від "МакДональдзу",— згадує Томенко.

Фільм починається з допиту дівчинки у в"язниці. Її відпустили звідти тільки під розписку режисера.

— На Майдані вкрали гаманець у полковника СБУ. Замели всіх, і Ліза теж під роздачу потрапила, — розповідає Тарас. — На допиті вона постійно брехала міліціонерові, що навчається у школі, що не п"є горілку.

Дівчинка говорить російською і українською. Каже, що народилася в Криму. Але правди про неї не знає ніхто, бо Ліза часто вигадує, а потім сама починає вірити у свої фантазії.

Продюсером стрічки "Ліза" став міністр молоді і спорту Юрій Павленко. Він узяв дівчинку під свою опіку. Зараз вона в хорошому притулку, а десь через місяць переїде у сім"ю.

Фільм про себе Ліза вперше побачила три тижні тому. Режисер разом із міністром Павленком навідалися до притулку, де вона живе, і показали їй картину. Під час перегляду дівчинка сміялася і час від часу вигукувала: "Це не я!".

Це вже друга картина, яку режисер зняв разом зі своїм другом Тарасом Ткаченком, теж режисером. Вони знайомі й товаришують іще зі шкільної лави. У "Пересохлій землі", попередній стрічці Томенка, його приятель був другим режисером. Найближчим часом "Лізу" покажуть у польському місті Лагов.

Далі Томенко планує зняти повнометражний фільм про любов. Сценарій уже готовий. Продюсером стрічки, можливо, стане знаменитий поляк Кшиштоф Зануссі.

Зараз ви читаєте новину «Ліза матюкається і часто бреше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі