четвер, 16 листопада 2006 18:11

Кучма подарував Яковлєвій квіти

Автор: фото: Євген КОЛЄСНИК
  Актори Сергій Гармаш та Олена Яковлєва у Києві в посольстві Росії
Актори Сергій Гармаш та Олена Яковлєва у Києві в посольстві Росії

Cьогодні московський театр "Современник" дає останню виставу на сцені столичного театру імені Франка. У Києві театр режисерки Галини Волчек виступає з нагоди свого 50-річчя. На постановку "Пять вечеров" російського драматурга Олександра Володіна квитки коштували від 150 до 1000 грн, а на "Пигмалиона" за п"єсою ірландського письменника Бернарда Шоу 400 — 1200 грн.

На "Пять вечеров" прийшов екс-президент Леонід Кучма із дружиною Людмилою. Вони сиділи в дев"ятому ряду. Поруч — колишній прем"єр-міністр Євген Марчук, екс-міністр закордонних справ Анатолій Зленко та колишня прес-секретарка Віктора Ющенка Ірина Геращенко. Кучма ходить на вистави "Современника" з 1998 року, коли театр уперше приїхав до Києва.

Початок затримують на двадцять хвилин. Глядачі спізнюються через пробки. У "Пяти вечерах" безробітну жінку Тамару грає Олена Яковлєва, 45 років. А закоханого в неї водія Ільїна — колишній херсонець Сергій Гармаш, 48 років. У жовтні актор вдруге став батьком. Дружина Інна народила сина Івана.

Під кінець вистави жінки в залі плачуть. Публіка 15 хвилин аплодує стоячи. Яковлєвій та Гармашу виносять по два букети — від Кучми та російського посла Віктора Черномирдіна. Актори їдуть до ресторану японської кухні "Сохо". Там до півночі святкують. Гармаш піднімає тост за художнього керівника театру Галину Волчек. Вона занедужала, тому не приїхала. Яковлєва тостів не виголошує. А під кінець бенкету зізнається:

Я буду мамою Неллі Уварової

— Дуже люблю Київ.

Із актрисою ми поспілкувалися в російському посольстві перед виставою.

У Харків заїдете? — цікавлюся, бо родина Яковлєвої живе в цьому місті.

— Була там кілька тижнів тому. Моя мама Валерія Павлівна зараз переїхала до Москви. Доглядає внука Дениса, доки ми з чоловіком у Києві.

Як син ставиться до вашої творчості?

— Дуже погано, — опускає голову. — Театр забирає в нього маму. Я була здивована, що йому сподобалася вистава "Пять вечеров". Думала, син знудиться.

Правда, що чоловік приносить вам каву в постіль?

— Тільки коли попрошу.

Чим частують рідні, коли приїжджаєте в Україну?

— Салом і борщем. Чула, у вас є цукерки "сало в шоколаді". Дуже хочу спробувати.

1989-го у багатьох ви асоціювалася з героїнею фільму "Інтердівчинка".

— Такою ж переламною для мене стала роль детектива Насті в телесеріалі "Каменська", — розказує. — Тепер мене вітають з Днем міліції, 10 листопада. Ось і цього року по телефону поздоровили знайомі міліціонери. А на Новий рік і Восьме березня на прохідну театру приносять "набір Каменської" — каву, цигарки і грейпфрутовий сік, — сміється. — Досі не знаю, хто це.

Каже, прочитала всі детективи Олександри Мариніної, за якими знімали телесеріал "Каменська".

— Із Мариніною передзвонюємося на свята. Востаннє бачились півроку тому.

Нещодавно Яковлєва знялася у відвертих сценах молодіжної комедії "Ніхто не знає про секс".

— Це проба, — сміється. — Дивлюся, і соромно за себе.

Зараз знімаєтеся?

— У восьмисерійці "Злочин і кара" режисера Дмитра Свєтозарова граю маму Раскольнікова — Пульхерію. Зйомки закінчаться у грудні. Зараз Раскольніков тільки вбиває стару. Серіал покажуть через рік. А в лютому наступного року вийде містична драма "Друге життя доктора Тирси". Я буду мамою Неллі Уварової. А доктора Тирсу зіграв покійний Андрій Краско. Це була його остання роль.

1961, 5 березня — Олена Яковлєва народилася в Новограді-Волинському на Житомирщині в родині військового та працівниці науково-дослідного інституту
1978 — закінчила школу в Харкові, працювала комплектувальником на радіозаводі, техніком-картографом та бібліотекарем
1980 — театральний інститут імені Луначарського в Москві
1983 — дебют у фільмі "Двое под одним зонтом"
1984 — актриса театру "Современник"
1985 — одружилася з актором театру "Современник" Валерієм Шальних
1989 — призи "Ніка" та Токійського фестивалю за фільм "Интердевочка"
1992 — народився син Денис
1999—2005 — телесеріал "Каменская 1–4"
2002 — народна артистка Росії
2006 — участь у російському проекті "Танці з зірками"
Зіграла 16 ролей у театрі "Современник", знялася в майже сорока фільмах і серіалах, вела телепередачу "Чого хоче жінка" на російському каналі "РТР"

Зараз ви читаєте новину «Кучма подарував Яковлєвій квіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі