понеділок, 12 листопада 2007 16:02

"Кучма кричав: "Пойте еще"

Автор: фото: Галина Остаповець
  Валентина Василівна каже, що невдовзі в одеській опері всі вистави йтимуть мовою оригіналу
Валентина Василівна каже, що невдовзі в одеській опері всі вистави йтимуть мовою оригіналу

58-річна співачка Валентина Васильєва 28 років працювала в Одеському оперному театрі. За цей час виконала 35 партій, гастролювала у 14 країнах. У кафе на Грецькій вулиці, що в центрі Одеси, жінка замовляє сік. Надпивши, каже, що холодний, і відсовує склянку.

— Бережу голос, — пояснює вона. — Мене часто запитують: "Чому в тебе такий молодий голос?" Пояснюю: ніколи не виходжу на сцену хвора, з температурою.

Розповідає, що невдовзі в Одеській опері всі вистави йтимуть мовою оригіналу. У столичній опері так чинять із 1970-х.

— Це добре, бо можна поїхати за кордон із гастролями, — розмірковує Валентина Васильєва. — Та глядачі мають розуміти, про що йдеться. На першій дії людина послухає голос, потім роздивиться декорації. А потім їй стане сумно. Вона піде. Мого чоловіка, оперного співака Павла Єрмоленка, запросили до Німеччини співати "Євгенія Онєгіна". Павла попросили вивчити текст німецькою. Там усі опери йдуть цією мовою.

Одеську оперу реставрували 11 років. 22 вересня відкрили театр після завершення робіт.

— До 2004-го ми ще співали в театрі. А коли почався ремонт на сцені й вивезли стільці, я почала виступати в Театрі музичної комедії імені Водяного, муздрамтеатрі та філармонії.

Заробляли багато?

— Якось за концерт в Італії мені запропонували до $300 за партію. Я відмовилася від поїздки.

А в оперному театрі багато платять?

— Середній оклад 1000–1200 гривень. Є премії за звання. У народної артистки ще приблизно 500 гривень.

Згадує, як нещодавно співала партію Марфи в опері "Хованщина".

— Моя героїня зверталася до Бога. Треба було кілька разів падати на коліна. Сукня була розшита перлами. Ними я розбила коліна до крові. Побачила це вже після спектаклю.

Валентина Васильєва згадує ще одну виставу.

— 1995-го виступала в Мюнхенській опері. На концерт прийшов Леонід Кучма, він тоді був прем"єр-міністром. Я виконувала хабанеру з опери "Кармен". Кучмі так сподобалося, що він з першого ряду кричав: "Пойте еще!" Виконала на біс українську пісню "Ой я знаю, що гріх маю". Після концерту на прийомі він спитав: "Ви народна артистка?" Я тоді не мала звань. Кучма здивувався. Аж через три роки мені дали "заслужену".

А торік нас із Павлом, єдиних із оперного театру, запросили на Осінній фестиваль в Ізмаїл. Сцена була на березі Дунаю. На фестиваль приїхав Віктор Ющенко. Ми співали "Запорожця за Дунаєм". Після опери президент підійшов до нас і сказав: "Ваш театр 11 років закритий, а ви в такій чудовій формі, так гарно співаєте!".

Васильєва — уродженка Кривого Рогу, її чоловік — із Херсону. Познайомилися вони в київській консерваторії. Валентина була на другому курсі. А він вступив на підготовчий факультет.

— Тоді всіх студентів посилали працювати в колгоспі. Ми збирали хміль за 200 кілометрів від Києва. Павло набрав хмелю собі й мені. Я отримала 50 рублів премії. Купила парасольку японської фірми з перламутровою ручкою.

До Одеси Васильєву запросив співак Євген Іванов — почув її спів перед одним із конкурсів у Києві. А її чоловіка — співак Михайло Водяний. Побачив його на конкурсі юних талантів у Москві.

— Після того, як ми збирали хміль, я запросила Павла в гості, до гуртожитку. Пішла гріти чай. Перед Павлом поставила літрову банку маринованих райських яблучок. Він від хвилювання з"їв усю. Викладачі були проти нашого весілля. Боялися, що перестанемо співати. В сім"ї двоє співаків рідко уживаються. Педагог Римма Разумова не прийшла на весілля, три місяці не розмовляла зі мною.

Каже, що з чоловіком співала у виставах "Кармен", "Трубадур" і "Євгеній Онєгін".

— Павло "народного" ще не має, лише "заслужений". Чотири рази надсилали його документи до Мінкультури. Вони десь зникають.

1949, 8 лютого — Валентина Васильєва народилася в місті Кривий Ріг на Дніпропетровщині
1971 — закінчила Дніпропетровське училище ім. Глінки, вступила до Київської консерваторії
1973 — вийшла заміж за співака Павла Єрмоленка
1975 — народилася донька Вікторія
із 1979 — працює в Одеському оперному театрі
Народна артистка України

Зараз ви читаєте новину «"Кучма кричав: "Пойте еще"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі