вівторок, 02 липня 2013 05:00

Кубинці люблять співати "Червону руту"

Автор: фото з сайта www.nmk.com
  Учасник гурту ”ТНМК” Олег Михайлюта з кубинським тромбоністом їдуть вулицею Гавани під час зйомок кліпу ”Фідель”
Учасник гурту ”ТНМК” Олег Михайлюта з кубинським тромбоністом їдуть вулицею Гавани під час зйомок кліпу ”Фідель”

10 днів знімали на Кубі кліп "Фідель" музиканти гурту "Танок На Майдані Конґо"

— Основний смисл пісні — доки Кастро живий, ми всі почуваємося дітьми, — розповідає  вокаліст і автор пісень гурту 40-річний Фоззі (Олександр Сидоренко. — "ГПУ"). — Ідея народилася вісім років тому. Весь цей час слідкував за здоров'ям Фіделя Кастро. Боявся, що не доживе.

— Думали попрацювати й відпочити, але на пляжі всього двічі побували, — усміхається вокаліст і лідер гурту 39-річний Фагот (Олег Михайлюта. — "ГПУ"). Став режисером кліпу. — Щоранку прокидались о п'ятій. За годину — виїзд, розворот техніки. Найкращий час для зйомок — світанок або вечір. Бо коли сонце в зеніті, кадр виходить плоский, негарний.

У кліпі музиканти запросили знятися вуличного кубинського тромбоніста.

— Заплатили йому 5 доларів. Величезні гроші для кубинця, до того ж працював лише 40 хвилин. У них за день не всі стільки заробляють. Як повернувся на своє місце на набережній, почули, що награє нашу мелодію.

— Із росіянами нас ніхто точно не плутав. 80 процентів кубинських студентів при Союзі навчалося або в Харкові, або Донецьку, або у Львові. Коли кубинці дізнавалися, що ми з України, усміхалися й наспівували "Червона рута" або "Ти ж мене підманула", — додає Фоззі. — Українські пісні тут не менш популярні, ніж бітлівські. Хоча переважно слухають свою музику.

Також музиканти зняли документальний фільм про поїздку на Кубу.

— Країна нагадує нашу наприкінці 1980-х, — каже Фагот. — Приватний бізнес лише нещодавно дозволили. Майже перед нашим приїздом у Гавані відкрили перший на Кубі інтернет-клуб. Черга величезна. Хоча економічний занепад ніхто не пов'язує з комуністами при владі. Фідель, Че Гевара — справжні герої для кубинців. Розуміють: якби не революція, їхню країну перетворили б на дорогий бордель для американців. Багато дітей-чорнобильців лікувалися на Кубі. Навіть після того, як Ющенко під тиском заходу визнав режим Кастро тоталітарним. Фідель тоді образився, ввів для українців візи, але дітей продовжив лікувати безкоштовно. Зараз у тому величезному санаторії для чорнобильців повно китайців, яких прислали вивчати іспанську, щоб просувати бізнес у Латинську Америку.

— Віримо, якщо не намагаєшся щось змінити у світі — ти однією ногою в труні, — каже Фоззі. — Коли в кліпі нема сексу, тьолок, тачок, а закладена думка — мало шансів, що його візьмуть на телебачення. Залежить від особистого смаку програмного директора. Тєлєк переважно на ширпотреб орієнтується. Може, якби ми були холоднокровнішими, сиділи б на кухні за горілкою і говорили про те, яка фігня навколо коїться. А так нам вистачає дурості про це співати.

Музиканти вже написати п'ять текстів пісень до майбутнього альбому.

— Вирішили повернутися до витоків, зробити щось веселе. — Позитив штучно із себе витискати важко. Головне — не втрачати самоіронії. Сьогодні в машині накидав новий текст "Бреши нам, дзеркало, бреши". Про те, що варто вірити, що ти ліпший, ніж є. В новому альбомі буде і любовна лірика, і жорсткий рок. Люблю цитувати Васю Васіна з пітерської групи "Кирпичи": "Дам в табло тому, хто скаже, що я не рокер, і тому, хто скаже, що я — не репер".

Зараз ви читаєте новину «Кубинці люблять співати "Червону руту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі