вівторок, 03 січня 2006 16:39

Храм Роксолани їсть шашіль

Рогатинська церква Святого Духа, що на Івано-Франківщині, належить до десятка найцінніших дерев"яних храмів в Україні.

— Її рнівечать шашіль і грибок, — каже заступник голови Рогатинської райдержадміністрації Михайло Тофан, 56 років. — Дерево розсипається, порохнявіє. Тому церква будь-якого дня може впасти.

Дерев"яну церкву звели 1598 року. У ній приймала перше причастя Настя Лісовська — майбутня Роксолана, дружина турецького султана Сулеймана Пишного. Тут є ікона "Житіє Івана Хрестителя" 1520 року. А п"ятиярусний ренесансно-бароковий іконостас створили 1650-го. Шість років тому церкву перекрили ґонтом. А от коли востаннє реставрували весь храм, у Рогатині й не пригадують.

— Я живу неподалік, — розповідає 48-річна Міля Скробач з відділу культури райдержадміністрації. — Виросла тут і вже постаріла, та жодної реставрації не пам"ятаю...

Храм нині не діє, він є частиною художнього музею. Кілька разів на тиждень тут відбуваються екскурсії. Вхідні квитки коштують від 2 до 5 грн. А службу відправляють лише раз на рік — на Зелені свята. Аби відреставрувати його, за попередніми підрахунками, потрібно мільйон гривень. Та саме стільки районові виділяють на всю культуру загалом.

— От у Чесниках шашіль уже знищив безцінний іконостас, — каже Михайло Тофан. — Якщо наступного року не почнемо реставрацію, втратимо і цю церкву.

Зараз ви читаєте новину «Храм Роксолани їсть шашіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі