четвер, 05 травня 2022 00:30

Фільм "Памфір" розкриває суть українців

Фільм "Памфір" розкриває суть українців
У Каннах покажуть українську картину. Фото - Facebook

— Леонід повертається із заробітків. Працював на будівництвах по всій Європі, від Польщі до Іспанії. Чоловікові близько 40 років, має недобудовану хату, одружений. Повинен вирішити — залишитися вдома чи знову поїхати. Сім'я хоче, щоб залишився. Особливо 14-річний Назар, який мріє вперше піти з батьком на Маланку, — розповідає сюжет свого фільму "Памфір" режисер Дмитро СУХОЛИТКИЙ-СОБЧУК, 39 років.

Картина візьме участь в одній із програм 75-го Каннського міжнародного кінофестивалю.

— Син влаштовує Леонідові несподіваний борг, який чоловікові потрібно віддати. Доведеться згадати буремне контрабандистське минуле. Одна з декількох наскрізних ліній у стрічці — на що здатна піти людина заради рідних і близьких.

Дія фільму відбувається на заході України. Основні зйомки проходили в селах Топільче й Зелене Верховинського району Івано-Франківської області.

— Головний герой має прізвисько Памфір, — продовжує. — Почув це ім'я в буковинському селищі — здалося містичним, загадковим. Так звали одного діда, й усіх у його родині теж кликали Памфірами. Типова штука для заходу України. Тобто людину звати, наприклад, Михайло Бучик, але на неї казатимуть: "А, то Нестор з горба". На честь якогось предка, який чимось запам'ятався всім. Це такий собі вербальний герб родини, що передається поколіннями. Що ім'я Памфір означає в долі сім'ї Леоніда — в кіно буде кілька відповідей на це запитання.

Стрічка "Памфір" розповідає, хто такі українці та якими ми є. У картині згадують події після Майдану й початку гібридної війни на Донбасі.

Фільм хоч і не про події на фронті, але пояснить світовому глядачу, чому маємо такий міцний характер.

Українські кінокола обурила участь у конкурсній програмі 75-го Каннського кінофестивалю роботи "Дружина Чайковського" російського режисера Кирила Сєрєбрєннікова.

— Стежу за ситуацією, — каже Сухолиткий-Собчук. — Треба не припиняти говорити про те, чому це неправильно. Бо в повітрі висить позиція Заходу, що виправдовує російських дисидентів. А справа ж не в тому, підтримує митець із РФ дії Путіна чи ні, а в тому, що йде війна. І в ній будь-який представник російської культури виступає адвокатом зла, свідомо чи ні. Голос російських дисидентів має звучати лише в їхній країні, до своєї публіки повинні звертатися, засуджувати війну, а не по міжнародних фестивалях кататися.

Також у Каннах відбудеться прем'єра української драми "Бачення метелика" режисера Максима Наконечного. Фільм розповідає про аеророзвідницю, яка повертається вагітною з полону на Донбасі.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Памфір" розкриває суть українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі