вівторок, 10 липня 2012 06:30

"Достатньо випускати п'ять композиторів на рік"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Музикант Віктор Гуцал показує збірку бандур у музеї народних інструментів у центрі Києва
Музикант Віктор Гуцал показує збірку бандур у музеї народних інструментів у центрі Києва

— Пісню "Їхав козак за Дунай" половина Європи вважає своєю. Навіть Бетховен знав українські пісні й деякі речі створив на їхній основі, — каже художній керівник Національного оркестру народних інструментів Віктор Гуцал, 68 років. Cивий, у блакитній картатій сорочці. Його колектив має зал у центрі столиці на бульв. Шевченка.

В одній із кімнат Гуцал створив музей народних інструментів. Стіна завішана старими бандурами. Навпроти шафи зі скрипками, козобасом, лірою. В оркестрі грають на 50 інструментах.

— Це — бугай, — Віктор Омелянович показує на високий дерев'яний циліндр. Зверху натягнута шкіра, посередині звисає хвіст. — Це волосся коня. Якщо змочити руку і протягнути по ньому, вийде довгий низький звук.

Віктор Гуцал є автором оркестрової версії "Запорізького маршу". Його вважають неофіційним гімном України, часто використовують під час державних свят. Під цю мелодію з Київського залізничного вокзалу рушають фірмові потяги.

— Оркестр виник 1969 року. Тоді ми ще не мали репертуару, бо раніше не було в Україні подібних оркестрів. Тому для нас не було ні нот, ні партитур. Я взявся писати музику. Тоді саме настала "відлига", було духовне піднесення українців. Мені пощастило в Оперному театрі почути виступ кобзаря Євгена Адамцевича. Він виконував народний варіант "Запорізького маршу". Це була мелодія без тексту. Я добавив до цієї народної пісні свої мотиви — зробив цілком інший концертний твір. Моя дружина саме ходила вагітна. Я чекав дитину у піднесенні, й це допомогло.

Уперше марш виконали на сцені Національного оперного театру.

— Він став нашою візитівкою. Грали його по два-три рази за концерт. Потім почалися репресії. 1973-го на з'їзді комсомолу в Москві виконали цей марш. Весь зал устав. Після цього мене на п'ять років звільнили з оркестру, а марш заборонили. Я перейшов диригентом на радіо, в оркестр народних інструментів. В 1991-му марш звучав на усіх мітингах. Близькі до Верховної Ради люди казали, що в парламенті його розглядали, як державний гімн.

Віктор Омелянович запрошує до кабінету. Під стіною стоїть піаніно. На ньому ряд статуеток козаків.

— Музикою забезпечити себе і свою родину важко. Тому раджу йти в композитори тільки тим, хто без цього не може. Академічний автор живе з того, що продає в Міністерство культури права на свій твір. Добре, як дають кошти. Зараз консерваторія випускає двоє-п'ятеро композиторів на рік. Але більше їх і не потрібно. Тоді музика стає якісною.

Марш придумав сліпий кобзар

Ходили чутки, що "Запорізький марш" написав на замовлення гетьмана Кирила Розумовського Людвіґ ван Бетховен. Насправді автором цього твору є кобзар Євген Адамцевич, родом із Полтавщини. 2-річним він утратив зір. Навчався в Київській школі для сліпих. Грав на скрипці, сопілці. Вправляючись на бандурі, до крові збивав пучки. Пережив радянські переслідування бандуристів у 1930 роках.

Оркестрову обробку твору здійснив диригент Віктор Гуцал:

— Якось на репетиції ми заграли марш Адамцевичу. Він — людина стримана. Така ж була і його реакція. Здається, кобзар був збентежений. Він не звик до такого напруженого оркестрового звучання. Не бачив ні музикантів, ні інструментів. Для нього це був новий марш.

 

Зараз ви читаєте новину «"Достатньо випускати п'ять композиторів на рік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі