вівторок, 18 жовтня 2011 06:15

Бойченко мріє про читачок-близнючок

Автор: фото: Андрій Шматов
  Збірка публіциста Олександра Бойченка ”Аби книжка” вийшла у чернівецькому видавництві ”Книги ХХІ”
Збірка публіциста Олександра Бойченка ”Аби книжка” вийшла у чернівецькому видавництві ”Книги ХХІ”

Збірку "Аби книжка" презентував публіцист 40-річний Олександр Бойченко 13 жовтня в бібліотеці Києво-Могилянської академії. До видання увійшли його колонки у журналах "Країна", "Український Журнал", газетах "Молодий буковинець" і "Пост-Поступ".

— Ця книжка існує, напевне, щоб зберегти з 80 моїх текстів, — каже автор. — Заради однієї сторінки мусиш залишати цілий журнал. І що, тримати в хаті 82 журнали? Тепер я з чистою совістю можу всі ті журнали і газети здати в макулатуру. А за отримані гроші придбати собі таку книжку.

На презентації збірку продають за 30 грн.  На обкладинці — троє дівчат в народних строях, які тримають книжки. Це репродукція картини угорського художника Оскара Ґлаца.

— Хотіли, щоб була дівчина з книжкою, — продовжує Олександр Бойченко. — А знайшли аж трьох, у кожної по однаковій книжці в руках. Це моя мрія про читачів. Троє сестер-близнючок купують три мої книжки. Тому що їм мало одної.

— Ще був варіант обкладинки Брітні Спірс тримає книжку "Опорт'юніті Юкрейн" Януковича, але не пройшов, — вигукує письменник Олександр Ірванець із першого столу.

До збірки увійшли публіцистичні тексти з 2007-го. Найбільше — за два останні роки.

Бойченко читає вголос деякі з них. Зал сміється на рядках про те, що в Єнакієвому "шапки не лише носять, а й зривають", і на описи Віктора Януковича, де він названий "великим тупим предметом". Зачитує колонку, написану під псевдонімом "Віта Бревіс". У ній розмірковує про те, якби Віктор Ющенко став байкером.

— Якщо байкер ставитиметься до поворотів, як політик до якихось дурнуватих універсалів, то життя його триватиме прекрасно, але недовго.

Перепадає й іншим політикам. Одна з колонок називається "Табачник — моє всьо".

— Усіх легко висміювати, — коментує публіцист. — Коли їх випускають на люди говорити без папірця, одразу видно, що більшість взагалі ні про що не думає. Є просто нудні. А є ті, хто ще спеціальною харизмою позначений — бути посміховиськом, хоч би що він робив.

До слова запрошують Олександра Ірванця:

— Насправді літературна критика — це не рецензії, а такі речі, які пише Бойченко. Це інтелектуальна дотепна нехудожня проза. Нині це рідкісна форма літератури.

Зараз ви читаєте новину «Бойченко мріє про читачок-близнючок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі