середа, 03 квітня 2024 13:16

З рум'яною скоринкою та м'який усередині: як спекти запашний хліб, коли нема газу та електроенергії

З рум'яною скоринкою та м'який усередині: як спекти запашний хліб, коли нема газу та електроенергії
Блогерка показала, як спекти хліб у період блекауту Фото: скріншот

Через постійні ракетні атаки українці змушені сидіти без світла. Хто це відчув на собі, той знає, як в таких умовах важко приготувати їжу.

Розкажемо, як спекти хліб в умовах блекауту, коли і пекарня не зможе спекти випічку і ви вдома.

Цікави лайфхаком поділилася користувачка з Німеччини Weltverborgen. Вона розповіла, як спекти хліб, коли вдома немає ні світла, ні газу.

"Я хочу показати, як можна спекти хліб без електрики навіть у найгіршому випадку, у разі відключення електроенергії або її зникнення. Сподіваюся, ми ніколи цього не відчуємо, але завжди важливо знати, як допомогти собі. Це найгірший сценарій випікання хліба без електрики, якщо в пекарні немає електрики або ваша духовка не працює через відключення електроенергії. І це не будь-який хліб, а справді хороший і, перш за все, смачний хліб", - каже авторка відео.

Як створити "піч"

Треба

сім свічок-таблеток;

решітка;

тарілки різного розміру та форми;

форма для випічки;

велика каструля з кришкою, в яку влізе форма з тістом.

Простий рецепт хліба без духовки

Інгредієнти:

450 грам борошна;

1-2 чайні ложки сухих дріжджів;

1-1,5 ч. л. солі;

280 мл води.

Як приготувати

У тарілці змішати усі сухі інгредієнти. Потім додати 280 мл води і знову ретельно перемішати до однорідності. Коли тісто стане еластичним, вимісити його вручну, накрити фольгою або харчовою плівкою та залишити відпочивати у теплому місці. Воно має стати удвічі більшим.

Коли повернетеся до тіста, його потрібно обережно "загорнути" всередину від країв. Це зручно робити за допомогою маленької силіконової лопатки.

Для випікання зручно обирати форму зі знімними боками. Форму потрібно присипати борошном і викласти туди тісто. Накрийте плівкою та дайте йому ще трохи піднятися.

Тим часом оберіть форму. Найкраще - важка жаростійка каструля. Між дном каструлі та форми для випікання повинен бути простір для циркуляції повітря, для цього авторка на дно кокотниці поклала два шестригранні шліци, тобто ключі. Їх можна замінити горіхами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять поживних страв, які легко приготувати в період блекауту

Щоб побудувати "теплову" станцію, потрібно розставити свічки на невеликій відстані одна від одної так, щоб вони рівномірно обігрівали дно каструлі.

Відстань від дна каструлі до землі повинна бути приблизно 7−8 см. Вогонь не повинен безпосередньо торкатися посуду. Для цього можна використати 4 пласких тарілки та 4 піали, для того, щоб зверху сперти на них решітку. Зверху посередині над свічками установіть каструлю з хлібом. Імпровізована духова піч готова.

Залишати цю конструкцію без нагляду суворо заборонено, адже відкрите полум'я може стати причиною небезпеки. Також ці дії заборонено виконувати дітям без нагляду дорослих. Будьте обережні та дотримуйтеся техніки безпеки.

Випікання хліба. Запаліть свічки та залиште тісто у формі на три години. Попри усі спокуси, відкривати кришку до цього часу не можна, адже тепло вийде і тісто не приготується.

Через три години форму з хлібом потрібно обережно дістати та швидко закрити каструлю кришкою. Обережно переверніть буханку на інший бік у формі, щоб зверху вона також добре пропеклася. Після цього залиште хліб випікатися ще на одну годину.

Якщо свічки помітно вигоріли, варто прибрати один шар тарілок, щоб зменшити відстань між ними.

Готовий хліб виходить з рум'яною скоринкою та м'який усередині.

Через відсутність світла виникає багато незручності та проблем. Одна з найголовніших серед них - що їсти, коли немає світла. Важливо завчасно подбати не лише про запаси їжі та приготування страв. Але також і те, як харчуватися і підтримувати через їжу баланс вітамінів та мікроелементів. Gazeta.ua розбиралася, що і як їсти під час блекауту.

Передусім варто дивитися, щоб їжа була безпечною і не спровокувала гострих кишкових захворювань. Під час блекауту дієтологи рекомендують відмовитись від котлет, домашніх м'ясних чи рибних консервів, багатокомпонентних салатів, як олів'є. Замість останніх перевагу можна віддати свіжим або квашеним овочам.

Зараз ви читаєте новину «З рум'яною скоринкою та м'який усередині: як спекти запашний хліб, коли нема газу та електроенергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі