пʼятниця, 12 квітня 2024 12:55

Вдасться з першого разу: спробуйте найпопулярніший рецепт паски Дарії Цвек

Вдасться з першого разу: спробуйте найпопулярніший рецепт паски Дарії Цвек
Паска від Дарії Цвек - рецепт приготування Фото з відкритих джерел

Українці готуються до Великодня. Головним атрибутом свята є смачна, солодка, запашна паска.

Варіантів її приготування є безліч. Gazeta.ua радить спекти паску за легендарним рецептом кулінарки Дарії Цвек. Ця великодня випічка вдасться з першого разу, навіть якщо ви ніколи не пекли паску.

Берегиня української кухні Дарія Цвєк називала таку паску "Секретною", а в книжках вона має назву "Баба Святкова".

Паска від Дарії Цвек

Інгредієнти

борошно - 1 кг

молоко - 2 склянки (400 мл)

жовтки - 10 шт.

дріжджі - 100 г

вершкове масло - 200 г

цукор - 250 г

ванільний цукор - 20 г

родзинки - 200 г

сіль - 1/2 ч. л.

цедра лимона (за бажанням) - 1/2 шт.

Як приготувати

Спочатку приготуємо опару: дріжджі розводимо в теплому молоці та додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Перемішуємо, лишаємо в теплому місці на 15-20 хвилин. Маса має збільшитися в об'ємі вдвічі та утворитися так звана "шапка".

Додаємо в опару решту цукру, жовтки, цедру лимона, сіль і поступово усе борошно.

Вимішуємо тісто і в процесі наприкінці додаємо розтоплене, але охолоджене ледь тепле масло або маргарин.

Вимішуємо тісто не менше 15 хвилин. Наприкінці вимішування кидаємо у тісто родзинки і ще раз вимішуємо. Якщо тісто надто липне, можне змастити руки олією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як спекти ідеальну паску: п'ять основних правил вдалої великодньої випічки

Накриваємо чистою легкою тканиною або харчовою плівкою. Ставимо в тепле місце, щоб збільшилося удвічі. Далі обминаємо і знову ставимо, щоб підросло.

Розкладаємо тісто у підготовлені форми, заповнюючи на 1/3 частини. За цим рецептом вийде приблизно 6-10 пасок, залежно від величини форм.

Ставимо тісто у формах знову в тепле місце, щоб підійшло. Накрийте. Перед випіканням змащуємо збитим яйцем з краплею молока.

Поміщаємо паску випікатися в розігріту духовку. Спочатку ставте температуру 200 градусів, через 10 хвилин зменшуємо до 170-160 градусів. Випікати треба ще близько 40-50 хвилин. Час залежить від величини паски. Чим менша форма тим менше часу і навпаки.

Поради

Дарія Цвек радить брати борошна рівно кілограм. Не більше, бо паска буде тугою. І не менше, бо паска впаде. Жир потрібно додавати обов'язково наприкінці.

Найголовніше правило випікання паски: цей процес має починатися у суцільному спокої, натхненні, бажанні та блаженстві, лише з хорошими думками та молитвою. Паска обовязково вдасться.

Головною стравою великоднього столу в Україні є паска. Господині зазвичай печуть її у Чистий четвер або у переддень свята.

Рецептів цього смаколика є безліч – від найпростіших до найбільш вигадливих. Часто, рецепт паски передається в родинах поколіннями.

Gazeta.ua зібрала п'ять рецептів паски до смачного Великодня.

Зараз ви читаєте новину «Вдасться з першого разу: спробуйте найпопулярніший рецепт паски Дарії Цвек». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі