четвер, 11 квітня 2024 15:12

Як спекти ідеальну паску: п'ять основних правил вдалої великодньої випічки

Як спекти ідеальну паску: п'ять основних правил вдалої великодньої випічки
П'ять головних правил вдалої великодної паски Фото: pinterest

Світле свято Великдень важко уявити без головної випічки - паски. Хтось купує її в магазині, але багато українських господинь намагаються спекти її власноруч.

Щороку ми шукаємо нові рецепти великодньої паски, аби вона була ще смачнішою, духмяною та повітряною.

Щоб великодня паска не тріскалася, не осідала, була пружною, потрібно знати кілька правил. Про них розповість Gazeta.ua.

Непросіяне борошно

При замішуванні тіста треба додавати просіяне борошно. Це дуже важливо: коли борошно просіюється, воно не лише очищається, але й насичується киснем. Це сприяє кращому бродінню тіста, воно краще росте.

Через непросіяне борошно в тісті можуть утворюватися грудочки, що призведе до неправильного випікання через нерівномірний розподіл інгредієнтів. В готовій пасці саме через таку помилку можуть попадатися грубі часточки, що негативно позначиться на текстурі та навіть смаку.

Правильно підібрані інгредієнти

Рідкі інгредієнти у тісто треба додавати розігрітими. Наприклад, масло, маргарин - розтопленими і теплими. Холодні або надто гарячі вода чи молоко можуть стати причиною поганого розчинення дріжджів. Як результат, паска може "впасти" під час випікання.

Підростати тісто має у теплі. При замішуванні тіста варто дотриматися такої послідовності: спочатку змішати і вимісити усі інгредієнти, а вже тоді додавати розтоплене масло. Паска довше зберігається свіжою і не черствіє, якщо до тіста додати кілька грамів горілки чи спирту.

Не поспішайте із замісом

Тісто для паски не любить тих, хто робить усе поспіхом.

Найкраще замішувати паску руками. Від тепла рук тісто замішується краще. Що довше ви замішуєте тісто без додавання ізюму, кураги чи інших додатків, тим воно якісніше.

Ідеально вимішане тісто має легко відставати від посуду й рук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно зібрати великодній кошик: перелік продуктів, які мають особливе значення

Форма для випікання

Ідеально, якщо у вас є спеціальна форма, яка розбирається. Але ви можете придбати в магазинах або на ринку одноразові паперові формочки. Інакші для великодньої випічки не підходять. Витягувати готову паску можна лише тоді, коли вона вже повністю охолола.

Температура для випікання паски

Температура випікання паски залежить від того, наскільки підросло тісто. Якщо тісто добре підросло, паску можна пекти при високій температурі, близько 200 градусів. Якщо ні - треба пекти довше і при меншій температурі.

В електродуховці паску слід випікати при температурі 180 градусів, у газовій печі - 200-220 градусів.

Півкілограмову паску слід пекти щонайменше годину, 200-300-грамову - півгодини. Добре випечена паска зберігатиметься довше.

Головною стравою великоднього столу в Україні є паска. Господині зазвичай печуть її у Чистий четвер або у переддень свята.

Рецептів цього смаколика є безліч – від найпростіших до найбільш вигадливих. Часто, рецепт паски передається в родинах поколіннями.

Gazeta.ua зібрала п'ять рецептів паски до смачного Великодня.

Зараз ви читаєте новину «Як спекти ідеальну паску: п'ять основних правил вдалої великодньої випічки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі