четвер, 18 квітня 2024 08:00

Царська, сирна та традиційна: п'ять рецептів паски до смачного Великодня

Царська, сирна та традиційна: п'ять рецептів паски до смачного Великодня
Рецептів великодніх пасок є безліч. Фото: pixabay.com

Головною стравою великоднього столу в Україні є паска. Господині зазвичай печуть її у Чистий четвер або у переддень свята.

Рецептів цього смаколика є безліч – від найпростіших до найбільш вигадливих. Часто, рецепт паски передається в родинах поколіннями.

Gazeta.ua зібрала п'ять рецептів паски до смачного Великодня

Традиційна паска

Інгредієнти:

– ванільний цукор – один пакет;

– молоко – 0,5 л;

– яйця – шість штук;

– родзинки – 350 г;

– борошно – 1-1,5 кг;

– масло вершкове – 220 г;

– дріжджі сухі – 11 м;

– цукор – 2,5 стакани;

– білок двох яєць.

Спосіб приготування:

1. Розчиняємо дріжджі у теплому молоці та ретельно перемішуємо.

2. До молочно-дріжджової маси, не поспішаючи, висипаємо дві склянки борошна. Знову ретельно перемішуємо.

3. Процес вимішування треба робити після кожного наступного етапу.

4. Ставимо опару в тепло й обов'язково накриваємо лляним або іншим натуральним рушником.

5. Пів години ви не повинні торкатися опари. У цей час вам треба відокремити жовтки і білки. Два білки вам потрібно залишити для прикраси паски.

6. Вінчиком злегка збиваємо жовтки і цукор. Додаємо ванільний цукор.

7. Білки потрібно збити до утворення піни за допомогою міксера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийде, як на картинці: тонкощі приготування та нанесення пасхальної глазурі

8. Насамперед в опару додаємо жовтки і цукор, потім м'яке масло і білки.

9. Додаємо в тісто решту борошна і вимішують його 20 хв.

10. Знову накриваємо тісто рушником і залишаємо на 1 год.

11. Тим часом замочуємо родзинки у теплій воді. Зачекавши необхідну кількість часу, додаємо родзинки в тісто.

11.Змащуємо всі форми вершковим маслом і наповнюємо тістом на половину або трохи менше.

12.Накриваємо кожну форму харчовою плівкою і залишаємо підійматися ще на 30 хв.

13.Випікаємо близько пів години. Тривалість випікання залежить від форми і розміру майбутнього паски.

14. Для глазурі просто збийте білки і цукор. Теплі паски покрийте глазур'ю, присипте цукатами.

Сирна паска

Інгредієнти:

– сметана – 200 г;

– молоко – 500 мл;

– олія – ​​50 г;

– сир – 200 г;

– яйця – шість штук;

– маргарин – 250 г;

– ваніль;

– цукор – три стакани;

– дріжджі – 50 м;

– борошно вищого сорту – 1,5 кг;

– родзинки, горіхи.

Спосіб приготування:

1. Дріжджі подрібнити в крихту, додати в неї кілька ложок цукру і три столові ложки теплої води.

2. Через 5 хв візьміть велику за обсягом каструлю і нагрівайте в ній молоко до теплого стану.

3. Після додайте в молоко дріжджі і ще кілька ложок цукру.

4. Подрібніть горіхи і залийте теплою водою родзинки.

5. Через 40 хв в опару можна додавати інші інгредієнти.

6. Шість яєць розділити на білки та жовтки. Розтираємо цукор з жовтками та додаємо ванільний цукор. Охолодженні білки збиваємо з дрібкою солі в піну.

7. М'який маргарин додаємо в тісто і ретельно перемішуємо. Теж саме робимо з жовтками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не крашанками єдиними: здивуйте холодцем у формі яєць

8. Наступним етапом додаємо в тісто сметану і сир. Обов'язково після цього добре вимісити тісто.

9. Тепер додаємо олію і білки.

10. Додаємо родзинки і горішки.

11. Додаємо в тісто борошно в декілька етапів і добре вимішуємо.

12. Змащуємо всі форми вершковим маслом і наповнюємо тістом на половину або трохи менше.

13. Накриваємо кожну форму харчовою плівкою і залишаємо підійматися ще на 30 хв.

14. Випікаємо близько пів години. Час випікання залежить від форми і розміру майбутнього паски.

Царська

Інгредієнти:

– борошно – 1,5 кг;

– манна крупа – 100 г;

– ваніль;

– яйця – вісім штук;

– дріжджі – 110 г;

– цукор – 0,5 кг;

– кардамон;

– молоко – 0,5 л;

– масло вершкове – 500 г;

– цукати – 100 г;

– мигдаль – 200 г.

Спосіб приготування:

1. Нагріваємо 300 мл води до теплого стану. У ній розчиняємо дріжджі і додаємо одну склянку борошна.

2. Поки опара підіймається, нагріваємо молоко і додаємо в нього всю решту борошна.

3. Розбиваємо яйця в окремий посуд, додаємо трошки солі і цукор, перемішуємо.

4. З'єднуємо опару і яєчну суміш.

5. Вершкове масло (розм'якшене) нарізаємо маленькими шматочками і додаємо в отримане раніше тісто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекордно великий: у Львові виклали з пасок національний символ України

6. Залишаємо тісто на 1 год., накривши рушником.

7. Через годину додаємо в тісто горіхи, цукати, кардамон і ванільний цукор.

8. Ретельно вимішуємо тісто для пасок.

9. Змащуємо всі форми вершковим маслом і наповнюємо тістом на половину або трохи менше.

10. Накриваємо кожну форму харчовою плівкою і залишаємо підійматися ще на 30 хв. Випікаємо близько пів години.

Проста паска

Інгредієнти:

– молоко – 500 мл;

– сухих дріжджів – 11 г або 50-60 г сирих дріжджів;

– борошна – 1-1.3 кг;

– яєць – шість штук;

– вершкове масло або маргарин – 200 г;

– цукру – 250-300 г;

– родзинок – 250-300 г;

– ванільного цукру – 250-300 г.

Для глазурі:

– два білки

– 100 г цукру

Спосіб приготування:

1. Підігріваємо молоко та розчиняємо у ньому дріжджі.

2. Додаємо 500 г борошна, добре розмішуємо. Залишаємо у теплому місці, накривши його рушником. Опара повинна збільшитися вдвічі. На це буде потрібно близько 30 хв.

3. Відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром.

4. Білки збити з дрібкою солі в піну.

5. Коли опара збільшилася – додати жовтки і ретельно перемішати.

6. Слідом додати розм'якшене масло, перемішати.

7. Додати білки та перемішати.

8. Додати борошно, що залишилося. Борошна може знадобитися трохи більше або менше, це залежить від його якості борошна. Замісить тісто.

9. Тісто необхідно добре вимісити, воно не повинно бути крутим, але не повинно прилипати до рук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крафіни, паски з родзинками та цукатами: як українці після вимушеної еміграції готуються святкувати Великдень удома

10 Знову поставити тісто в тепле місце.

11. Дати тісту добре піднятися (на це буде потрібно 50-60 хвилин), накрити знову рушником.

12. Родзинки замочуємо в теплій воді на 10-15 хв, потім всю воду злити.

13. У тісто, яке відійшло, додати родзинки, перемішати і знову поставити тісто в тепле місце. Тісто має добре піднятися.

14. Форму змастити маслом, викласти тісто на 1/3 висоти форми. Накрити плівкою або рушником. Дати тісту ще раз піднятися вже в формі.

15. Поставити в розігріту до 100 градусів духовку, випікати 10 хвилин.

16. Потім температуру додати до 180 градусів, випікати до готовності близько 25 хв. Щоб перевірити готовність паски, проткніть його сірником (або зубочисткою). Якщо вона суха, паска готова.

17. Готуємо глазур. Білки збити з дрібкою солі в піну. Додати цукор, збивати до стійких піків.

18. Готові гарячі паски змастити глазур'ю і посипати кондитерською посипкою або прикрасити цукатами.

Паска швидкого приготування

Інгредієнти на чотири склянки борошна:

– яєць – три;

– вершкового масла або маргарину – 100 г;

– цукор – одна склянка;

– молоко – одна склянка;

– дріжджі – 50 г;

– сіль – на смак.

Спосіб приготування:

1. Дріжджі розводимо у теплому молоці.

2. Ретельно змішуємо з яйцями, розтопленим маслом або маргарином, цукром, сіллю і борошном.

4. Це тісто відразу викладаємо в змащені маслом форми (можна попередньо додати цукати) і ставте на 3-4 год. в тепле місце. Після чого можна починати випікання.

5. Випікати приблизно при температурі 170-180 градусів від 40 хв до 1 год.

6. Готовність перевіряємо дерев'яною паличкою чи зубочисткою.

Найбільше свято православного церковного календаря - Великдень. 2024 року він припадає на неділю, 5 травня. А за сім днів перед ним церква відзначає Вербну неділю ‒ свято на честь Входу Господнього до Єрусалима. Цьогоріч Вербна неділя припадає на 28 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Царська, сирна та традиційна: п'ять рецептів паски до смачного Великодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі