понеділок, 13 серпня 2012 14:55

У Китаї варто скуштувати гусінь шовкопряда і шашлик зі скорпіонів
11

Під час подорожі до Китаю, Оксана радить зважитись на гастрономічні експерименти
Фото: Фото надані Оксаною Хоменко
У Китаї жуки на гусінь - звичайна їжа
Бамбукових червів неважко сплутати з поп-корном

Киянка Оксана Хоменко торік їздила на навчання в китайське місто Чунцин. Жила і навчалася там дев'ять місяців. Удосконалювала мову. Тепер у Києві працює перекладачем.

"Китай мені сподобався дуже, - каже Оксана. - Його історію і культуру я вивчала ще з сьомого класу. У Києві закінчила факультет китайської мови в університеті Шевченка.

Я побувала у Шанхаї і Пекіні. У кожному з міст жила по тижню. Довго звикала до тамтешньої кухні. Нас навіть навчали готувати китайські страви. Ніщо так не зацікавило, як їстівні комахи. Якби такі продавали у Києві, я б їла з задоволенням. Вони не мають холестерину. У Китаї на півроку відмовилась від м'яса і їла комах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кролів від паразитів годують полином

Дівчина каже, що навіть ванільне морозиво у Китаї посипають жареними черв'яками.

"Сусідка по квартирі, китаянка Омі Лана, запропонувала поп-корн. Принесла його з магазину у кульку з газет. Я з'їла половину. Омі Лана потім зізналась, що то були бамбукові хробаки. Їх обсмажують в олії. Такі люблять діти, замовляють в офіс на обід із салатом або до супу замість сухариків. Думала, блюватиму. А мені сподобалось. Так я підсіла на китайську кухню".

Студентка хотіла поекспериментувати, тому замовила додому порцію гусіні шовкопряда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вікторія Волківська півроку не їла через страх удавитися

"Офіціант поцікавився, хочу варені, смажені чи живі гусениці. Я попросила добре обсмажити у вершковому маслі, заправити імбиром, часником і цибулею. Коли їла, уявляла, що це цвітна капуста, яку готує бабуся влітку. Гусінь нагадує за смаком креветку. Личинки хрусткі ззовні і м'які всередині. Клопи й павуки смакують як соняшникове насіння, а мурашки — як солона риба. Якщо мурашки після обсмажування посипати пудрою, матимуть горіховий присмак. Личинки метеликів щедро посипають сіллю і перцем. Ними швидко наїдаєшся. Смак подібний до гарбузового насіння".

У деяких ресторанах Китаю можна замовити миску живих жуків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сербська гадость

"Їсти треба швидко, доки не повтікали. Європейцям це нагадує полювання. Головне не коштувати такі страви перед початком відпочинку. Може так скрутити шлунок, що тиждень не вийдете з туалету".

Радить туристам, які їдуть на відпочинок або роботу до Китаю, відважитися на гастрономічні експерименти.

"Головне подолати психологічний бар'єр. Ми звикли їсти сало та курячі шлунки, чому не їсти гусінь, цвіркунів і світлячків? Під час навчання у Китаї я спробувала багато екзотики - тарантули у фритюрі, скорпіони у вигляді шашлика, пиріжки й пончики зі смаженими мурахами, гусінь у цукрі".

Зараз ви читаєте новину «У Китаї варто скуштувати гусінь шовкопряда і шашлик зі скорпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі