пʼятниця, 30 липня 2021 12:01

Традиційна кухня Греції: що варто спробувати кожному туристові
6

Кулінарні традиції греків формувалася понад 3,5 тис. років. Їхня кухня має чимало спільного з французькою, балканською та італійською. Вважається типовою середземноморською.

Важливе місце в раціоні греків посідають риба і морепродукти. Такі сорти, як морський окунь, скумбрія, дорада частіше запікають на вугіллі, причому подають до столу в супроводі "ладолемоно", оливкової олії з лимоном.

Автор: Alesia Kozik from Pexels
  В сучасній грецькій кухні широко використовуються овочі, оливкова олія, риба та морепродукти, бобові культури, м'ясо та вино.
В сучасній грецькій кухні широко використовуються овочі, оливкова олія, риба та морепродукти, бобові культури, м'ясо та вино.

Не менш популярні й різноманітні овочі. Їх додають до салатів, їдять як гарнір та самі по собі. У Греції їх споживають більше, ніж в будь-якій іншій європейській країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три страви Чорногорії, які зводять туристів із розуму

З м'яса їдять баранину та свинину, але остання вживається в їжу не так часто. Можливо, це пояснюється тим, що під час турецького панування свинина майже зникла з меню грецької кухні. З птиці віддають перевагу м'ясу курчат.

Місцеві особливо пишаються своїми сирами. У любові до них можуть навіть позмагатися із французами. у середньому на душу населення припадає 23 кг сиру на рік, а це, за статистикою, найвищий показник по Європі. У Греції налічується 20 видів місцевих сирів, але найвідомішими, які можна замовити практично в кожному ресторані, є фета і кефалотірі.

Грецький салат

Автор: © Depositphotos
  Фету для грецького салату інколи подають окремо.
Фету для грецького салату інколи подають окремо.

У розумінні греків – це крупно подрібнені помідори та огірки, цибуля-шалот, оливки, фета, орегано. Усе це заправляється оливковою олією. Залежно від регіону в страву можуть додавати солодкий перець, каперси, анчоуси чи заправку з дрібно нарубаної свіжої зелені. Фету іноді подають окремо, приправивши орегано та оливковою олією.

Мусака

Автор: © Depositphotos
  Класична грецька мусака – це три шари: з баклажанів та оливкової олії, з баранини чи телятини та помідорами. Верхній шар – це соус бешамель.
Класична грецька мусака – це три шари: з баклажанів та оливкової олії, з баранини чи телятини та помідорами. Верхній шар – це соус бешамель.

Ця страва одна з найпопулярніших у Греції. З'явилася 1920 року завдяки кухареві Ніколасу Целементесу. За основу кулінарного шедевра взяв арабський рецепт салату з баклажанами. Додав м'ясо, зверху полив соусом Бешамель, рецепт якого дізнався від французів. Іноді до запіканки додають кабачок, картоплю чи гриби. Традиційно мусака подається з сиром фета, листям салату, цільнозерновим хлібом і червоним вином.

Спанакопіта

Автор: tripmydream.ua
  Спанакопіту готують з двох шарів тіста, між якими викладають товстий шар начинки зі шпинату.
Спанакопіту готують з двох шарів тіста, між якими викладають товстий шар начинки зі шпинату.

У перекладі з грецької назва страви означає "пиріг зі шпинатом". Традиційно страву готують з листкового чи тіста філо. Незмінною залишається лиш начинка – шпинат, бринза або сир фета.

Галактобуреко

Автор: © Depositphotos
  Галактобуреко - один із улюблених десертів греків.
Галактобуреко - один із улюблених десертів греків.

Цей десерт готують з листкового тіста та заварного крему. Має неймовірно ніжний, водночас хрусткий смак.

Лукумадес

Автор: © Depositphotos
  Лукамедес - солодкі кульки политі медом.
Лукамедес - солодкі кульки политі медом.

Солодка страва у вигляді кульок також готується з тіста. Приправляють спеціями, медом та присипають цукровою пудрою.

Індійська кухня настільки ж різноманітна, як і її культура, географія та клімат. Рослинна їжа є основою раціону. Рис, кукурудза, дал, горох, сочевиця та інші бобові, овочі, а також коржики з нижчих сортів борошна - чапаті є її невіддільною частиною. Традиційну їжу беруть пальцями, правою рукою відламуючи шматочок чапаті й набираючи на нього рис з овочами або м'ясом.

Зараз ви читаєте новину «Традиційна кухня Греції: що варто спробувати кожному туристові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі