пʼятниця, 28 грудня 2018 10:00

Передноворічні лайфхаки: як вибрати якісну ікру

Коли до Нового Року залишається так мало часу, не дивно, що всі думки крутяться навколо організації свята. Сезон полювання на делікатеси для святкового столу відкритий. Адже які б там активності і розваги не планувалися, новорічне застілля - це святе!

  Основні моменти, на які варто звернути увагу при виборі червоної ікри
Основні моменти, на які варто звернути увагу при виборі червоної ікри

Більшість з нас не уявляє собі новорічний стіл без салату олів'є і бутербродів з ікрою. Червона ікра - продукт дорогий і до її вибору варто підійти серйозно. Зовсім не хочеться купити підробку і зіпсувати собі святковий настрій.

Ми розповімо вам про основні моменти, на які варто звернути увагу при виборі червоної ікри.

1. Не женіться за "супервигідними" акціями. Якісна ікра не може коштувати дешево. Якщо ви бачите велику знижку або текст типу "купи дві банки - отримай третю в подарунок", велика ймовірність, що перед вами підробка. Ризик зростає, якщо ви замовляєте продукт через інтернет.

2. Купуйте ікру тільки в перевірених магазинах. Зайве говорити про відсутність будь-яких гарантій в кіоску біля метро або на ринку. Мережеві супермаркети і спеціалізовані магазини - ось ваші друзі. Це стосується й онлайн-магазинів. Замовляючи ікру онлайн, дивіться, щоб на сайті було достатньо інформації і про продукт (виробник, склад, термін придатності), і про самого продавця (повна назва компанії, телефон, фізична адреса, е-мейл).

3. Уважно розгляньте упаковку: на ній не повинно бути ніяких видимих ​​дефектів. Прозора тара надійніша - крізь неї ікру можна розглянути. Жерстяна баночка не повинна бути роздутою або під натиском - це явні ознаки того, що продукт всередині зіпсований. Ще один спосіб перевірки - струсити баночку і прислухатися. Якщо почуєте звук, схожий на булькання, це означає, що всередині багато рідини, багато ікринок, які лопнули, а це не свідчить про якість продукту. Маркування на кришці повинне бути проштамповане зсередини.

4. Добре вивчіть етикетку і склад. Чим докладніша інформація про продукт, тим краще. Обов'язково має бути зазначено вид ікри, точніше, вид риби сімейства лососевих - горбуша, кета, форель, нерка і т.д. У складі "правильної" ікри будуть тільки два інгредієнти - власне, ікра і сіль. Іноді виробник додає трохи рослинного масла. Це робиться, щоб ікринки не злипалися. А ось якщо побачите в складі Е239 (уротропін), від покупки краще утриматися. Хоча цей консервант не заборонений в Україні, він не є корисним для здоров'я.

5. Зверніть увагу на країну-експортера. Раніше велика частина ікри надходила до нас з Росії, але в останні роки ввезення продуктів з РФ заборонено. І хоча до цих пір російську ікру можна знайти, особливо в інтернеті, знайте, що це контрабандний товар. Так що проконтролювати умови його транспортування, фасування та зберігання не є можливим. Щоб бути впевненим у якості, купуйте ікру, привезену з США. Розфасовують її вже тут, в Україні, і виробник повинен бути обов'язково зазначений на упаковці.

6. Не бійтеся купувати заморожену ікру - це корисний і якісний продукт. Так, ікра дикого лосося, що мешкає в водах американського штату Аляска, заморожується відразу після вилову риби з додаванням невеликої кількості солі. При правильному розморожуванні така ікра зберігає всі свої корисні властивості. Вам достатньо просто перекласти баночку з морозильної камери в холодильник на 10-12 годин і, вуаля, найсвіжіша ікра до вживання готова!

7. Корисно знати свою улюблену ікру "в обличчя". Найпопулярніша - ікра горбуші. Рожево-помаранчеві ікринки в діаметрі від 3 до 5 мм. Найбільші ікринки - у кети і чавичі (6-7 мм). Відрізнити їх можна за кольором - ікра кети помаранчево-червона, а чавича - насичено-червона. Найдрібніші ікринки - у нерки і форелі (від 2 до 3 мм в діаметрі). Зауважте, що в ікринці будь-якого виду риби є невелика темна точка - зародок, який ще називають "оком". В желатинових підробках такого "вічка" зазвичай немає.

Крім класичних канапе і бутербродів, є ще маса страв з ікрою, які прикрасять ваш стіл і порадують гостей. Ось кілька простих і смачних ідей.

♦ Салат з авокадо, ікрою і яйцем.

Розріжте авокадо навпіл і дістаньте м'якоть так, щоб не постраждала шкірка - це ваша майбутня "салатниця". Дрібно наріжте авокадо, варені яйця, крабове м'ясо і яблука. Перемішайте і посоліть за смаком. Викладіть у форму зі шкірки авокадо і прикрасьте зверху червоною ікрою.

  Основні моменти, на які варто звернути увагу при виборі червоної ікри
Основні моменти, на які варто звернути увагу при виборі червоної ікри

♦ Фаршировані яйця з ікрою.

Відваріть курячі яйця круто, розріжте навпіл і вийміть жовтки. Доведіть вершкове масло до м'якого стану і перемішайте з рубаною зеленню (кропом і петрушкою). Викладіть суміш в половинки яєчного білка, а зверху прикрасьте чайною ложкою червоної ікри.

  Основні моменти, на які варто звернути увагу при виборі червоної ікри
Основні моменти, на які варто звернути увагу при виборі червоної ікри
Зараз ви читаєте новину «Передноворічні лайфхаки: як вибрати якісну ікру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі