понеділок, 14 серпня 2023 05:50

"Ламанці" або "шулики": як приготувати головний смаколик на Маковія

"Ламанці" або "шулики": як приготувати головний смаколик на Маковія
Фото: klopotenko

14 серпня в Україні відзначають Медовий Спас. Його ще називають Маковієм. Традиційно у цей день освячують у церкві мед, воду та маковійчики з різнотрав'я.

Традиційною стравою цього дня з давніх часів вважають коржі з маком. Залежно від регіону, їх ще називають "шулики" або "ламанці".

Для приготування треба спекти в духовці чи в печі коржі на кефірі Охолодженими розламати їх на дрібненькі шматочки й залити маковою начинкою.

Поради з приготування коржиків з маком розповів кулінар Євген Клопотенко.

"Рецепт тіста простий. Змішайте всі інгредієнти та замісіть однорідне тісто. Дайте йому трохи відпочити. Для макового соусу використали цукор. Якщо у вас є мед, беріть його. І треба докласти трішки зусиль, щоб з сухого маку при перетиранні виділилося молочко, тому ідеально використати макітру чи ступку. Якщо немає нічого з переліченого, зробіть це у чаші блендера. Але пильнуйте за тим, щоб часточки маку не перетворилися на однорідне пюре, нам це не потрібно". - каже Євген Клопотенко.

Інгредієнти

Для коржів:

500 г борошна

1 яйце

200 мл кефіру 2,5%

50 мл соняшникової олії

дрібка солі

Для макової мачанки:

100 г маку

1 ст. л. цукру

2-3 ст. л. води.

Куплена макова начинка в цьому рецепті не підходить взгалі.

Як приготувати

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів та замісіть тісто. У миску пересипте 500 г борошна, додайте 2 ст. л. цукру, дрібку солі, вбийте 1 яйце, влийте 50 мл соняшникової олії та 200 мл кефіру 2,5%. Замісіть руками чи за допомогою кухонної машини та насадки "гак" однорідне тісто. Зробіть з нього кулю, замотайте в плівку та залиште на столі відпочити 20 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медовий Спас або Маковія: коли відзначають, що освячують, які заборони і звичаї дня

Розкачайте з тіста круглі коржі завтовшки пів сантиметра, склянкою виріжте коржики та викладіть на деко застелене пергаментом.

Ставте випікатися в духовку на 20-25 хвилин за температури 180 градусів. Коржі мають стати золотавого кольору.

Поки коржі печуться, розтовчіть в ступі або макітрі 100 г маку разом із 1 ст. л. цукру та 2-3 ст. л. води так, щоб із маку почало виділятися молочко.

Вийміть коржі з духовки, дайте повністю охолонути, а потім поламайте та додайте в макову мачанку. Подавайте до столу.

14 серпня у народі святкують Медовий або Перший Спас – Маковія. Це перше з трьох літніх свят, яке відзначають на честь Спасителя.

В Україні до цього свята пекли пироги й коржі з маком. Традиційні букети на Поділлі називалися Маковійчиками. Їх носили до церкви дівчата, перед цим ситно поснідавши, щоб наступний рік був врожайним.

Освячену макову головку також клали під подушку дітям, які погано засинають або неспокійно сплять.

Зараз ви читаєте новину «"Ламанці" або "шулики": як приготувати головний смаколик на Маковія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі