четвер, 25 липня 2013 15:01

Грецьку ємісту готують із помідорів чи баклажанів

Грецьку ємісту готують із помідорів чи баклажанів
Фото: milleran.livejournal.com

Марина Железнікова — дніпропетровка, яка 6 років живе у Греції.

"Одна з улюблених грецьких страв — еміста, - розповідає Марина Gazeta.ua. - Це — помідори, перець, кабачки чи баклажани, фаршировані рисом. "??????? " у перекладі з грецької означає "наповнюю". Єміста - щось, що має наповнення. Найкраще фарширувати середні або великі тонкокорі помідори. Бажано, щоб усі вони були одного розміру. Зверху зрізаємо кришечку, а внизу вибираємо всю м'якоть, але так, щоб помідор не пошкодити зсередини.

М'якоть складаєте окремо в миску і подрібнюєте в міксері або на тертушечці в однорідну масу. У каструльку виливаєте трошки оливкової олії, кидаєте зубок або й більше тертого часнику, трішки це все обсмажуєте, виливаєте туди сік помідорів. На дуже повільному вогні даєте соусу закипіти і кидаєте в нього рис.

У Греції продають рис різної твердості. Я вибираю середньої. Якщо рис твердих сортів, його перед тим, як готувати ємісту, трошки проварюють. Все перемішується на повільному вогні і додається: кілька листочків рубленої м'яти, петрушки, перець, сіль. Потім усе кип'ятиться 5-7 хвилин. Якщо рис був проварений, 3 хвилини достатньо. Потім ця начинка викладається в помідори і поміщається в сотейницю або на деко. Так фарширувати можна перчик, баклажани, кабачки. Правда, перець треба брати без гострого хвостика, щоб його можна було поставити на деко.

Проварювати овочі перед запіканням не потрібно. Баклажани можна не закривати кришечкою. Якщо ви не розрахували і трохи фаршу залишилося, можна начистити картоплю, порізати кільцями, розкласти між ємістою і кинути начинку на картоплю.

У кожну ємісту наливають ложку оливкової олії і цим же маслом поливають деко. Деякі господині, щоб кришечки ємісти не пригорали, посипають їх панірувальними сухарями і ставлять у духовку приблизно від 40 хвилин до 1, 5 годин при температурі 200 градусів, залежно від того, наскільки великі овочі ви фаршируєте. Бажано на перші півгодини закрити або фольгою, або кришкою.

Єміста, як і свіжий борщ, зауважує Железнікова, одразу не така смачна. Вона повинна настоятися 2-3 години. У деяких регіонах Греції в ємісту додають чорні родзинки або насіння кедрового горіха.

Для ємісти знадобиться: 8 тонкокорих помідорів, 8 столових ложок рису, 2 зубчики часнику, 2-3 листка м'яти, 2-3 гілочки петрушки, перець, сіль, панірувальні сухарі, оливкова олія.

Зараз ви читаєте новину «Грецьку ємісту готують із помідорів чи баклажанів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі