четвер, 19 липня 2007 17:20

У хліб кладуть твердий сир та цибулю

  Шеф-кухар київського ресторану ”Лавінія” Богдан Михайлов щоранку випікає чотири буханці. Він знає близько двох десятків рецептів хліба
Шеф-кухар київського ресторану ”Лавінія” Богдан Михайлов щоранку випікає чотири буханці. Він знає близько двох десятків рецептів хліба

28-річний Богдан Михайлов, шеф-кухар київського ресторану при винному бутику "Лавінія" на вул. Жилянській, знає майже два десятки рецептів хліба. Тісто замішує так, як його бабуся. Хліб у ресторані пече щодня — по черзі пшеничний, вівсяний, із сиром та цибулею. Каже, ще випікатиме гречаний і кукурудзяний.

— Хліб печуть із добрим настроєм, — ділиться секретами Михайлов. — Лихослів"я він не любить. Я перевіряв. Скажеш щось не те — хліб довго не підходить. Не годину, а півтори вовтузишся.

Богдан веде через прохолодний винний магазин і зал ресторану на кухню. У невеликій кімнаті +42°С. Працює електроплита. Шеф-кухар каже, що сьогодні готуватиме два види хліба: пшеничний і з сиром та цибулею.

Кухар Катерина Паламаренко, 23 роки, зважує на електронних вагах сухі дріжджі, додає цукор та з півсклянки борошна. Молоко розводить теплою водою  "Моршинська негазована" і підігріває хвилину у мікрохвильовці.

— Воду з молоком кімнатної температури можна не підігрівати, — Богдан рукою перевіряє, чи не гаряча рідина. Виливає її у миску. Розмішує опару по колу. Каже, що всі страви готує на "Моршинській".

Найекзотичніший хліб — з папаєю і кокосом

Накриває миску фольгою і залишає на 8 хв. біля гарячої плити. Потім опару з бульбашками вливає у просіяне борошно. Наспівуючи "как прекрасен этот мир", замішує тісто.

— Співати можна! Тут головне — добрий настрій, — кілька разів повертає миску з тістом. Залишає хліб на 15 хв. Розповідає, що позавчора мати пекла вдома пшеничний хліб за таким рецептом. — Але я найбільше люблю із сиром і цибулею. Він смачний з куркою, а з гречаного борошна — до м"яса.

Тісто виросло вдвічі. Богдан ще трохи вимішує його на столі з мукою. Потім ділить на дві частини. Одну викладає у дві квадратні форми. Це буде пшеничний хліб. Іншу частину змішує з тертим сиром "Радомир" та цибулею, порізаною кубиками. Формує два батони і кладе на деко. Шеф-кухар каже, що різні види хліба робить різної форми — цеглинки, багети, батони, булки. Через 5 хв. змащує верх тіста збитим жовтком і ставить у духовку. При температурі 180 градусів хліб печеться півгодини.

Що потрібно
На 1 кг пшеничного борошна вищого ґатунку 11 г сухих дріжджів, 650 г молока жирністю 3,2%, 25 г цукру, 30 г солі, 70 г твердого сиру, одна середня цибулина.

— Замість сиру та цибулі можна додати 50 грамів вівсяних пластівців або грамів 40 грецьких горіхів, — розповідає тим часом. — Ще у тісто кладуть шинку, гриби, сало з кропом або оливки.

Найекзотичніший хліб Богдана — з папаєю і кокосом.

Чи спікся хліб, шеф-кухар перевіряє сірником. Прокручує кілька разів у тісті, чи не залишиться на ньому сире тісто. Коли вийме з духовки, стукає знизу по батону рукою.

— Якщо стук дзвінкий, хліб готовий, — ділиться Михайлов.

Гарячий хліб він викладає на вологу білу серветку й накриває іншим її кінцем. Тканина парує.

Сир у хлібі розплавляється, а цибуля стає м"якою.

Миску з тістом ставлять на піч

У селі Мишів Іваничівського району на Волині хліб печуть у кожній хаті. Але тамтешні господині не розповідають як саме — бояться зурочити.
— Коли печеться хліб, бабуся Люба забороняє кричати, бо тісто не підніметься, — зізнається 12-річна Катерина Гуда. — А нам із сестричкою Марійкою бігати по хаті не дозволяє.
Хліб у бабусі Люби, каже Катя, кращий від магазинного. Дівчинка любить їсти його гарячим, з маслом.
— Бабуся велику миску ставила підходити на піч, — каже дівчинка. — Вона часто, майже щоранку випікає по шість буханців хліба.
74-річна Катерина Преснякевич пекти хліб навчила доньку Галю. Тепер уся родина їсть Галині буханці.
— Раніше в печі пекли по-сільському, у бляхах, а тепер — у духовці, у формах, — каже Катерина Йосипівна.
Але деталей рецепту хліба не розповідає. Мовляв, "запам"ятовала".
— Мука, молоко, сіль і дріжджі, які у селі попадуться, — тільки й каже. — Замішую тісто і ставлю підходити. Випікаю з півтори години.


Французи посипали сир попелом

У київському "Мегамаркеті" біля метро Шулявська можна купити сир із попелом. Він нагадує звичайний плавлений сирок, обліплений чорними цяточками. Сир "Бушет із попелом" виготовляють у Франції.

— Цей сир для гурманів, — каже працівниця супермаркету. — Мабуть, простих покупців відлякує попіл. І ціна.

110-грамова упаковка сиру "Бушет із попелом" коштує 21,96 грн. Міні-пірамідка сиру (150 г) — 30,36 грн.

Зараз ви читаєте новину «У хліб кладуть твердий сир та цибулю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі