пʼятниця, 06 серпня 2021 10:25

Єгипетські піраміди з'явилися завдяки пиву

6 серпня відзначають Міжнародний день пива. Його започаткували 2007 року в Каліфорнії. До 2011-го місцевий фестиваль переріс у міжнародне свято.

Пиво називають третім за популярністю напоєм у світі після води та чаю. У світі існує близько 400 різних сортів пива. Найміцніше у світі Армагеддон варить шотландська компанія Brewmeister. Вміст алкоголю в ньому 65%. За найдорожчу пляшку пива у світі доведеться викласти близько $1 тис. Правда, пляшка 12-літрова.

Автор: fakty.com.ua
   Міжнародний день пива: факти про напій вражають
Міжнародний день пива: факти про напій вражають

Перше пиво з ячменю та пшениці, без додавання хмелю, варили саме шумери. Воно було не фільтроване, тому пили через соломинку, щоб не заважав осад та зерно.

Праця пивовара в Єгипті та Вавилоні була настільки шанованою, що люди цього фаху звільнялися навіть від військової повинності. Єгиптянам так подобалось пиво, що навіть у похованнях фараонів ставили "ушебті" – фігури пивоварів, щоб вони варили їм пиво після смерті. Єгипетські будівельники пірамід отримували розрахунок у пиві. І якщо раптом їм не доливали зарплати, вони піднімали справжню бучу і влаштовували масові заворушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Недолік прославив на весь світ: хто придумав шампанське

У XVI ст. споживання пива досягало неймовірно високо рівня. Наприклад, у Швеції його пили в 40 разів більше, ніж зараз. Одні дослідники пояснюють це "океанською" спрагою – бо тодішні люди вживали багато засолених продуктів - м'ясо, рибу, сири тощо. Інші вважають, що поживний напій додавав калорій у не надто різноманітний раціон. Пивний суп із хлібом та копченостями – традиційна страва тих часів.

1712 року перша велика броварня відкрилась у Львові. Петро І у пошуках концептуальних новинок для своєї імперії прихопив з Європи рецепти пива на хмелі. Пиво, вино та горілку продавали біля Золотих, Печерських та Львівських воріт, у шинках.

Кожне весілля починається з вітального фуршету. Влаштовують перед церемонією розпису чи основним застіллям. Триває від 30 до 50 хв. Відсутність фуршету — неповага до гостей. Бо ж основний бенкет починається не одразу, а гості вже голодні. Мають бути хоча б фрукти та ігристе.

Зараз ви читаєте новину «Єгипетські піраміди з'явилися завдяки пиву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі