середа, 04 серпня 2021 10:09

Недолік прославив на весь світ: хто придумав шампанське

Недолік прославив на весь світ: хто придумав шампанське
Великі бульки шампанського бувають тільки із солодкого винограду. Фото: postfactum.info

4 серпня відзначають День народження шампанського. Цього дня 1693 року у французькій провінції Шампань чернець П'єр Периньйон відкоркував першу пляшку шампанського. Він завідував їстівними запасами, і йому дозволили експериментувати з різними винами.

Низькі температури зими раніше відведеного терміну зупиняли процес бродіння у підвалах, вганяючи в сплячку дріжджові клітини. Вони прокидалися під впливом весняного тепла, і бродіння починалося знову. Від цього вивільнявся вуглекислий газ, який залишався всередині вина і викликав високий тиск всередині. Це ставало причиною вибуху, створюючи безлад у винних підвалах.

В уцілілих пляшках вино містило бульбашки, і цей факт винороби приймали за недолік. Він зробив цілий регіон відомим на весь світ. Люди з інших країн оцінили смак унікального вина з бульбашками, і воно ставало популярним, особливо серед королівських сімей і заможних осіб.

Продавати напій почали з 1728 року. Після Першої світової війни Франція ухвалила закон, щоб уникнути конкуренції у світі. Шампанським можуть називатися лише ті ігристі вина, які виготовлені в провінції Шампань за умови суворого дотримання певних правил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неповага до гостей": перед весільним застіллям не обійдеться без фуршету

Біле шампанське виробляють з шардоне та інших білих сортів винограду, для отримання рожевого вина білий та червоний сорти винограду змішують. Червоне ігристе вино отримують з сортів піно нуар, піно меньє.

Виноград збирають ще до того, як ягоди дозріють повністю. Саме в недозрілому винограді міститься мало цукру, що потрібно для правильного процесу бродіння та газоутворення.

"Від кількості цукру залежить кількість і розмір бульбашок", - пояснює Жерар Ліже-Белер, фізик із Реймського університету.

Що більше цукру, то більше бульок і то більшого вони розміру. Вони з'являються тільки тоді, коли відкорковують пляшку. У цей момент тиск зменшується, дозволяючи молекулам газу вивільнитися з розчину.

3 серпня у світі відзначають день кавуна. Свято започаткували американці. На сьогодні існує понад 1,2 тис. сортів червоної ягоди, яку вирощують в 96 країнах світу. В основному це країни з теплим кліматом. Батьківщиною кавуна вважається Південна Африка.

Зараз ви читаєте новину «Недолік прославив на весь світ: хто придумав шампанське». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі