"Нашвидкуруч можна приготувати шоколадний кекс. Роблю його, коли гості на порозі", - розповідає 47-річна Ольга Кожан з села Острів на Львівщині.
Плитку шоколаду та 100 грамів вершкового масла розтоплює на паровій бані. Злегка охолоджує.
"Коли маю час – роблю шоколад сама, а як спішу – розтоплюю плитку чорного, інколи молочного магазинного шоколаду. З чорним смачніше. Було й таке, що не мала шоколаду, то розтопила шоколадні цукерки. Теж вийшло добре", - каже господиня.
Збиває 2 яйця і півсклянки цукру, додає пачку ванільного цукру, столову ложку порошку для печива. Туди вливає шоколадну масу, збиває. Додає склянку просіяного борошна.
"Коли спішу – заливаю масу у бритванку, змазану олією, та й печу. Але смачніше, коли деку змащу маслом, злегка обсиплю кокосовою стружкою, заллю тісто. Зверху посиплю подрібнені горіхи: грецькі, мигдаль чи фундук, а тоді ставлю в духовку", - додає жінка.
Через півгодини виймає спечений кекс. Перевертає так, що кокосова стружка виходить зверху, горішки – знизу. Посипає випічку цукровою пудрою.
"У мене велика сім'я – четверо дітей, чоловік та мама, тому замішую одразу дві порції. Один кекс печеться півгодини. Поки спечеться другий, від першого, зазвичай, залишаються лише крихти", - сміється господиня.
Робить усім какао з молоком та пригощає смачним солодким виробом.
Коментарі
1