четвер, 04 жовтня 2012 12:28

До ніжного лимонного кексу додають куркуму
9

Фото: Фото: Катерина Борісова

Лимонний кекс обожнює мій чоловік. Раніше часто пекла медовий, а коли спробувала лимонний, до медового вже й не повертаюсь, - розповідає львів'янка Олеся Доброчинська.

Перепробувала уже багато рецептів, та лимонний виходить найніжнішим, просто тане в роті.

Жінка натирає маслом форму для випікання, злегка посипає борошном. У миску сипле 2 склянки борошна, неповну чайну ложку соди негашеної, пів чайної ложки розпушувача та щіпку солі. В іншу посудину натирає цедру великого лимона.

"Якщо лимони маленькі, то можна й два потерти. Чим більше цедри, тим смачніший кекс. Але якщо їх два, то варто дати трохи більше цукру. До цедри видушую з цитрини сік", - зазначає господиня.

200 грамів розм'якшеного масла перетирає зі стаканом цукру, туди ж висипає 1 пачку ванільного цукру та 4 жовтки. Білки відділяє в іншу посудину. До масляної маси додає трохи куркуми.

"Куркума дає дуже гарний жовтий колір, на смак майже не впливає", - зауважує Олеся.

До миски з борошном висипає масляну масу. Вимішує ложкою. Білки збиває до густої консистенції: "Коли перевертаю посудину зі збитими білками, маса не має рухатись, литись. Якщо ще ллється – збиваю далі. Можуть трапитись не зовсім свіжі білки, які вже не збиваються до потрібної густини, тоді додаю трошки лимонною кислоти, так зіб'ються".

До уже вимішаного додає невеликими частинами білки, та добре вимішує ложкою.

"Не варто таке тісто збивати блендером чи міксером, бо на такі швидкі рухи починає реагувати сода, тісто підіймається. Відповідно, при випіканні тісто може впасти", - додає жінка.

Випікає в духовці 40 хвилин.

"Кекс буде смачніший, якщо його полити лимонним сиропом. Для цього треба видавити трохи лимонного соку, додати столову ложку цукру, поставити на вогонь. Постійно помішувати, доки не розійдеться цукор, але не кип'ятити. Якщо смак сиропу кислий – додаю ще трохи цукру".

Пензликом  намащує готовий кекс сиропом, ставить на кілька хвилин у вже виключену, проте ще гарячу духовку.

Зараз ви читаєте новину «До ніжного лимонного кексу додають куркуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі