середа, 14 червня 2023 16:59

Цукати з полуниці: які тонкощі у приготуванні треба знати

Цукати з полуниці: які тонкощі  у приготуванні треба знати
Цукати з полуниці: як приготувати, щоб збереглись якнайдовше Фото: skarbnychka-retseptiv

Цукати – ласощі, які полюбляють не лише діти, а й дорослі. Вони смачні в чистому вигляді, їх можна їсти замість цукерок.

Їх використовують у приготуванні солодких страв в якості одного з основних інгредієнтів або для прикраси. Одним з найсмачніших видів цих вишуканих ласощів вважаються цукати з полуниці. Їх можна зробити влітку, щоб використовувати протягом року, пише elle.

Особливості приготування

Ягоди треба правильно підготувати, просочити сиропом і підсушити. Результат буде залежати від знання кількох моментів.

Для цукатів необхідно брати стиглі ягоди середньої або великої величини, але бажано, щоб розмір намистин був приблизно однаковим. І бажано, щоб були твердими. З дрібних ягідок цукати виявляться жорсткими.

Збирати врожай полуниці не рекомендується в дощову погоду. Ягоди в цей час водянисті, при приготуванні вони втратять форму, розповзуться, що для полуничних цукатів неприйнятно.

Перед приготуванням у полуниці потрібно відірвати або зрізати чашолистки, але робити це слід тільки після того, як ягода буде вимита й висушена. Інакше всередину ягід потрапить вода, і зробити з них цукати стане неможливо.

Для приготування десерту не можна використовувати посуд з алюмінію. Цей матеріал вступає в контакт з кислотою, яка міститься в полуниці, утворюючи шкідливі речовини.

Цукати готуються поетапно. Така технологія дозволяє зберегти цілісність ягід.

Готові цукати м'які, але пружні. При стисненні ягід з них не виділяється сік. Пересушувати ягоди не варто, щоб вони не стали занадто жорсткими.

Готові цукати виходять липкими. Щоб вони не злипалися, обвалюють їх у цукровій пудрі.

Зберігають цукати в скляних банках щільно закритими. Термін придатності коливається між 3 і 12 місяцями в залежності від кількості використаного при приготуванні цукру і умов зберігання. У холодильнику вони не зіпсуються як мінімум 6 місяців, при кімнатній температурі – 3 місяці.

Пропонуємо рецепт цукатів з полуниці без варіння ягід.

Склад продуктів (на 0,5 кг):

полуниця – 1 кг;

цукор – 1 кг;

вода – 0,3 л;

лимонний сік – 20 мл;

цукрова пудра – 100 г.

Спосіб приготування:

Підготуйте ягоду, помивши її, обсушивши, видаливши чашолистки.

З води і цукру зваріть густий сироп, опустити в нього полуницю. Залиште остигати.

Коли сироп охолоне до кімнатної температури, вийміть з нього ягоди. Хоча можна відкинути їх на друшляк.

Доведіть сироп до кипіння, поваріть його 5 хвилин, зніміть з вогню. Знову опустіть в нього ягоди, дочекайтеся охолодження сиропу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полуничне варення з шоколадом: як обрати правильно інгредієнти

Виконайте процедуру 7 разів. Перед доведенням сиропу до кипіння востаннє додайте в нього лимонний сік.

Коли сироп охолоне після останньої варіння, витягнуті з нього ягоди розкладіть на застеленому пергаментом деко.

Підсушіть полуницю в духовці протягом 3-5 годин при мінімальній температурі. Остудіть, обваляйте в цукровій пудрі, приберіть на зберігання.

Цей варіант приготування цукатів з полуниці найбільш довгий і клопіткий, але дозволяє більшою мірою зберегти корисні властивості ягоди.

У сезон полуниці на десерт можна приготувати заливний пиріг. Звісно, головним інгредієнтом буде саме полуниця.

Для цього пирога обирайте краще тверду полуницю, а не дуже спілу та м'яку. Твердіша краще збереже форму в страві й віддасть менше вологи в тісто.

Зараз ви читаєте новину «Цукати з полуниці: які тонкощі у приготуванні треба знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі