пʼятниця, 14 квітня 2023 09:41

Як правильно варити яйця на Великдень: ці поради не підведуть

Як правильно варити яйця на Великдень: ці поради не підведуть
Великдень – найголовніше свято у річному обрядовому циклі українців. Фото: 1+1

Великдень 2023 в Україні відзначається 16 квітня.

Ні для кого не секрет, що головними атрибутами Великодня є писанки та великодні яйця, які не лише прикрашають будинок, а й виставляються на стіл як одна з основних страв цього свята. А щоб яйця під час варіння не потріскалися і легко очистилися, потрібно знати кілька нюансів, про які розповість Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Царська, сирна та традиційна: п'ять рецептів паски до смачного Великодня

Зокрема, щоб яйця вийшли цілими після варіння та послужили для гарних писанок та великодніх яєць, важливо розуміти, як їх правильно варити.

– Перед тим, як починати варити яйця на Великдень, потрібно їх добре вимити. Яєчна шкаралупа досить примхлива, і особливо це трапляється при приготуванні крашанок.

– Далі яйця потрібно залишити на рушнику, але не витирати. Варити яйця потрібно виключно тоді, коли вони стали кімнатної температури. Це головна помилка, яку допускають всі.

– Щоб яєчна шкаралупа не тріснула і ваші крашанки не зіпсувалися, не варіть їх відразу діставши з холодильника.

– Варити яйця бажано у великій каструлі. При варінні яєць в невеликій ємності, неминуче призведе до появи тріщин.

– Щоб яйця точно не потріскалися додати потрібно звичайну столову ложку солі в воду.

– Варити яйця на крашанки потрібно не більше 9 хвилин.

Яйця, круто зварені, можна тримати в холодильнику приблизно один тиждень. Пофарбовані яйця можуть зберігатися в холодному місці мінімум один тиждень.

Фарбувати великодні яйця слід натуральними барвниками.

Великдень – найголовніше свято у річному обрядовому циклі українців. Воно про перемогу життя над смертю, про відродження природи після холодної зими, про всюдисуще життя.

Цьогоріч українці святкуватимуть Великдень 16 квітня.

Зараз ця дата ще сакральніша, ніж зазвичай. Адже знаменує близьку перемогу нашого духу над ворогом, нашої сили – добра над злом.

Після нічної або вранішньої служби й освячення великодніх кошиків зі смаколиками, центральним обрядом містичного дійства є святковий сніданок. Збирається вся родина, яка за пишно підготованим столом величає торжество життя.

Але й тут не все так просто, адже кожен атрибут та страва має своє значення. Як наші предки "накривали" великодні столи до сніданку та що з цього інтегрувалось у наше сьогодення, розповідає Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно варити яйця на Великдень: ці поради не підведуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі