вівторок, 18 червня 2024 13:32

Вступити в Європейський виш на бюджет за 12 місяців: покроковий план для українського абітурієнта
PROMO
8

Ти школяр старших класів та хочеш поїхати на навчання в Європу? Або ви батьки старшокласника та прагнете дати своїй дитині найкращу вищу освіту, яка відкриє перед нею усі двері?

Давайте знайомитись! Мене звати Олександр, я керівник українського офісу по роботі з клієнтами GoStudy - найбільшого мовного центру підготовки абітурієнтів до вступу у виші Європи. Київський офіс працює лише 4 роки, але за цей час ми допомогли понад 6000 старшокласникам вступити на бюджет в найкращі університети Чехії, Словаччини, Австрії та інших країн ЄС.

Автор: GoStudy
  Олександр, керівник українського офісу по роботі з клієнтами GoStudy
Олександр, керівник українського офісу по роботі з клієнтами GoStudy

В цій статті я дам покроковий план, як українському абітурієнту стати студентом європейського вишу та не платити за навчання у ньому ні копійки.

У 15 країнах Європи вища освіта повністю безплатна. При цьому громадяни цих країн вступають у виші на тих же умовах, що й іноземці. В українського абітурієнта та місцевого жителя є однакові шанси на вступ.

Єдина вимога - знати мову країни на рівні B2 або вище, адже весь процес навчання проходить саме державною. В Словаччині - словацькою, в Чехії - чеською. Від цього і будемо відштовхуватись.

В більшості Європейських університетів вступна кампанія відбувається з січня по березень. Українські одинадцятикласники ще фізично не мають усіх документів, тому більшість студентів намагаються за цей рік на 100% підготуватися до вступу і навчання в іншій країні: вивчити мову на необхідному рівні, визначитися зі спеціальністю, познайомитися з культурою та менталітетом, звикнути до самостійного життя без зайвого стресу.

Але для тих, хто не хоче чекати, є спеціальна можливість - закінчити 11 клас онлайн, паралельно з навчанням на мовній програмі. Тож якщо ви хочете вчитися в Європі, план дій наступний.

Крок 1. Реєстрація на мовну програму

Мовна програма - це інтенсивний курс вивчення мови безпосередньо в країні, в якій абітурієнт планує навчатися. Вона забезпечує максимальне занурення в мовне середовище. За 9-12 місяців підліток матиме необхідний рівень B2 та зможе навчатися іноземною мовою.

Автор: GoStudy
  Навчальний процес у Go Study проходить в малих групах до 10 студентів, тому всі отримують максимум практики мови
Навчальний процес у Go Study проходить в малих групах до 10 студентів, тому всі отримують максимум практики мови

В GoStudy заявки на участь в мовній школі приймаються до липня-серпня. Але можна і заздалегідь. У нас є система бронювання програм - вже з дев'ятого класу можна подати заявку і зафіксувати усі ціни на програму та проживання для майбутнього студента. Дізнайтеся більше тут.

Крок 2. НМТ

Для європейських вишів важливий сам факт складання державного іспиту, а не бали, які ви отримаєте. Адже здача НМТ підтверджує закінчення повної середньої освіти.

Порядок вступу в виші забезпечується виключно результатами внутрішніх іспитів, тому готуватися варто саме до них.

Крок 3. Документи для переїзду

За три місяці до початку навчання ми готуємо всі необхідні документи для переїзду у країну. Обов'язково оформлюємо:

• довіреність на ім'я нашого куратора, адже увесь час перебування на мовній програмі ми несемо за дітей 100% відповідальність;

• дозволи на виїзд неповнолітньої дитини за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали країну з найрозумнішими школярами

Оформити візу на навчання зараз можна відразу в країні перебування. Так звана "віза захисту" дозволяє студенту вчитися, працювати неповний робочий день та дає змогу отримувати фінансову допомогу на житло. Наприклад, в Чехії це 2400 крон (3926 гривень) на людину щомісяця.

Після прибуття в країну призначення та невеликого адаптаційного періоду усі студенти GoStudy організовано проходять процедуру оформлення в МВС. Для цього потрібен лише закордонний паспорт України. "Віза захисту" доступна кожному українцю, який ще не має такої візи в інших країнах.

Крок 4. Переїзд та поселення

Ми розуміємо, що переїзд в іншу країну - це вже стрес для підлітка. Тому намагаємося зробити його максимально безболісним. В наших кампусах створені всі умови для комфортного проживання та спілкування з однолітками, а крім навчання ми забезпечуємо і цікаве дозвілля.

Автор: GoStudy
 
 
 
 
  Так виглядає один з гуртожитків у Празі, з яким ми співпрацюємо, щоб нашим студентам було комфортно
Так виглядає один з гуртожитків у Празі, з яким ми співпрацюємо, щоб нашим студентам було комфортно

Перехідний період важливий, адже дитина й так відчуватиме дискомфорт від іншомовного середовища та сепарації від батьків. Тому важливо її правильно підтримати та допомогти.

Якщо ж ви плануєте переїзд самостійно, то врахуйте, що сервіс в Європі не найкращий. Якщо в апартаментах щось зламається, то майстра іноді доводиться чекати тиждень або кілька.

Обов'язково потрібно укласти договір з кампусом та оформити прописку в місці проживання. Це важливо для легального перебування в країні та правильного оформлення виплат.

Крок 5. Інтенсивне вивчення мови

У вересні вже починається інтенсивне навчання. Заняття йдуть кожного дня по 4-6 годин. Крім того, дитина знаходиться в мовному середовищі 24/7 і навіть для походу в магазин їй треба спілкуватися мовою, що вона вивчає.

В таких умовах вивчення йде найбільш ефективно. Вже через місяць майбутній студент може без проблем підтримувати побутову розмову, через п'ять має досить знань, щоб читати технічну літературу та спілкуватися на будь-які теми, а через дев'ять може грамотно писати та брати участь в технічних дискусіях.

Для порівняння, якщо вивчати чеську мову в Україні, то за допомогою класичних занять по 1,5 години три рази на тиждень необхідний рівень мови В2 можна отримати лише після 2-3 років навчання. При цьому не завжди є можливість займатися з професійним педагогом, адже викладачів чеської чи словацької в Україні значно менше, ніж англійської.

Ба більше, кількість студентів, що досягають цілі вивчення, не перевищує 15%. А для мовних програм безпосередньо в цільовій країні цей показник сягає 95%.

Крок 6. Профорієнтація та підготовка до іспитів

Це нормально, якщо випускник ще не знає, ким хоче бути та на кого вчитися. Тому протягом року всі студенти проходять профорієнтацію, відвідують дні відкритих дверей у вишах, знайомляться з основними спеціальностями та спілкуються з випускниками, що вже вступили в університети.

Автор: GoStudy
  Студенти Go Study біля навчального корпусу мовної школи
Студенти Go Study біля навчального корпусу мовної школи

Маємо зазначити, что для гуманітарного та технічного напрямку ми обираємо різні університети.

Після того, як студент вже опанував мову на достатньому рівні, у програму навчання входять профільні предмети. Наприклад, для IT-сфери це математика і основи програмування. І викладається вона обов'язково мовою країни, щоб у майбутньому студенту було простіше її сприймати.

За два місяці до вступу фокус переходить саме на підготовку до іспитів. До цього часу студент вже має рівень мови B2, тому вся увага приділяється профільним знанням. Завдяки цьому 9 з 10 наших учнів вступають саме в той університет, в який хотіли.

Важливо заздалегідь добре пропрацювати усю необхідну термінологію, особливо абітурієнтам, що вступають у технічний виш.

В GoStudy, наприклад, є профільні програми на базі університетів, де підліток може підготуватися саме до іспитів, щоб скласти їх на максимальний бал.

Крок 7. Вступна кампанія

Найважливіший етап, і саме на ньому трапляється більшість помилок. Адже в кожному виші є свої правила прийому документів.

Європейські країни сильно бюрократизовані, тому навіть незначні помилки, нестача одного документу чи найменше недотримання строків подання буде причиною для відмови абітурієнту.

Проте вступні іспити набагато простіші, ніж в українських вишах. Факультет заздалегідь розкриває питання, що будуть у білетах, тому можна без проблем підготуватися.

А ще в різних країнах є вступні процеси, незвичні для українців. Наприклад, в Чехії є лише один день, щоб подати оригінали документів у виш, до якого зараховано вступника. Якщо випадково пропустити цей день, то абітурієнта не зарахують в жоден університет, навіть якщо він пройшов у всі, куди подавав документи.

Початок навчання у виші за кордоном - це складний процес, в якому ціла купа важливих дрібниць. А GoStudy допомагає вступнику пройти його правильно крок за кроком. З нами вступник вивчає мову країни на розмовному рівні, звикає до менталітету, знайомиться з культурою, проходить профорієнтацію, обирає виш та факультет і просто вчиться жити самостійно, без допомоги батьків. І ми знаємо, про що кажемо, адже за 4 роки існування київського офісу GoStudy ми допомогли понад 6000 дітям вступити у виші Чехії, Словаччини, Австрії. Допоможемо і вам. Тисніть на посилання і дізнайтеся більше про вступ у Європейські виші разом з GoStudy.

Зараз ви читаєте новину «Вступити в Європейський виш на бюджет за 12 місяців: покроковий план для українського абітурієнта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі