вівторок, 12 березня 2024 13:26

Як виростити нещасливу людину: десять ключових помилок матерів

Як виростити нещасливу людину: десять ключових помилок матерів
Психолог дав поради, як виховати дітей, щоб не були прив'язаними до матері Фото: pinterest

Усі мами роблять помилки у вихованні дітей і стосунках з ними.

Про це у своєму дописі у Facebook говорить психологиня Олена Любченко.

"І ви. І я. І моя мама. І ваша мама. І мами наших мам, і мами-селебріті, і мами-вчителі, і мами-нобелівські-лауреатки. Усі припускаються помилок. Розповім, чому" – пише Любченко.

Ці цінні поради психолога можуть покращити стосунки з дитиною і самою собою. Адже у щасливої мами набагато більше шансів виростити щасливу дитину.

Як не треба робити, щоб не виростити нещасливу дитину

Порада номер один

Аби виростити людину, яка не знатиме щастя – забудьте про себе, про власні інтереси, про власні хобі, мрії, виклики. Не інвестуйте в себе, відмовляйте собі в тому, що приносить вам радість, і витрачайте на себе якомога менше грошей. Періодично докладайте про все це дитині – нехай знає, чого вам коштує це материнство.

Критикуйте

Неважливо, скільки років дитині. Намалював щось? Ок, але колеса в авто мають бути кругліше. Зробила ремонт? Якийсь депресивний колір стін, доню. Не так, не там, не тоді, не з тим... Ефект: а навіщо вашій дитині впевненість у її силах, спроможностях, потенціалі? Ні, нехай до мами бігає щоразу за оцінкою!

Контролюйте

Бути мамою означає знати і визначати все. Яку музику слухає, як вдягається, з ким йде гуляти. А як ти спав, а що ти їв, а ти тепло вдягнений? А чому твоя дружина вдягла ці сережки, а не ті, що ми з татом подарували? А навіщо твій чоловік прибив ту полку саме там?

Ефект: дитина має знати: світ складний та небезпечний. До того ж, навіщо тобі відкритість до нового, авантюризм, природна цікавість, жага експериментувати, якщо мама вже все за тебе передбачила?

Усі в "ігнор"!

Зробив щось не так? Ображайтеся. Не реагуйте на неї. Будьте як та стіна. Нічого не пояснюйте. Нехай подумає і сама дотелепає, в чому винний.

Ефект: страх роздратувати маму – гірше, ніж зробити помилку, усвідомити її, і разом знайти шляхи її виправлення.

Порівнюйте

Син маминої подруги – це ж не просто так мем, вірно? Якою б крутою дитина не була – завжди знайдеться хтось краще! Дух змагання.

Ефект: разом із "духом змагання" прищеплюємо відчуття безпорадності і того, що, що б ти не робив – цього для мами ніколи не буде достатньо. Тебе для мами ніколи не буде достатньо.

Менше емоцій

Хлопці не плачуть. Дівчата не впадають за першим ліпшим. Що там ще? Впав, боляче? Терпи. Злякався? Не плач. Втомився? Сиди рівно.

Ефект: навіщо дитині емоційний інтелект і вміння розпізнавати власні відчуття, якщо поруч завжди є чуйна мама?

Нарядіть "вітрину"

Все має бути ідеально - інакше навіщо люди вигадали Instagram. Охайні сирнички на сніданок, кінна школа після уроків – усі бачать, які ми молодці.

Ефект: дитині корисно буде знати, що цінність лайків вище, ніж цінність її індивідуальності і того, що вона для себе хоче і обирає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вічне "немає грошей": які фрази прирікають дитину на бідність

Проекція власного досвіду

Усі чоловіки – скоти і егоїсти. Або – "а я от не читала фентезі, і закінчила університет з червоним дипломом". Або – "ти замовив піцу з мідіями, серйозно? Фу, терпіти не можу молюсків".

Ефект: наскільки простіше з дитиною, яка все життя дивитиметься на світ крізь призму помилок і поглядів мами. Навіщо ж їй власні?

Без розмов

Не питайте, як пройшов день. Або – чи сподобався фільм. Або – як взагалі справи. Якщо раптом спитали – відповідь можна не слухати.

Ефект: нехай знає своє місце у рейтингу ваших інтересів – і нехай не відволікає від усього іншого, набагато цікавішого!

Мама – то святе

Мама завжди права. Ніколи не помиляється. Не каже "вибач". А ще вона молодець. Вона стільки зробила для тебе.

Ефект: зручна людина – це людина, яка живе з відчуттям, що вона щось винна. Усім. Протягом усього свого життя.

Коли дитина старається, батькам хочеться похвалити за усі її досягнення. Зазвичай, говорять банальне "молодець". Насправді, краще відмовитись від такого слова.

"Молодець" не несе в собі жодного смислового значення.

Треба бути конкретними та дати дитині зрозуміти, що ви помітили її зусилля і сам вчинок. Батьки повинні хвалити за старання. Покажіть дитині, що помічаєте навіть маленькі досягнення, особливо за реальні.

Зараз ви читаєте новину «Як виростити нещасливу людину: десять ключових помилок матерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі