неділя, 18 серпня 2024 13:23

Як підготувати дитину до школи в умовах війни: поради від психологині

Як підготувати дитину до школи в умовах війни: поради від психологині
Фото: pinterest

Незабаром в Україні розпочнеться новий навчальний рік у школах.

Батькам важливо підготувати дітей до цього процесу.

Необхідно приділити час медичним обстеженням, адже імунна система дітей під час хронічного стресу може бути вразлива. У звʼязку зі зміною навантаження тіло хлопців та дівчат може не витримати рівня навантаження, зауважує дитяча та сімейна психологиня Світлана Ройз у Facebook.

У своєму дописі дала поради, як налаштувати дітей на навчання.

Фахівчиня радить повертатися додому хоча б за 3-5 днів до початку уроків. Крім того, батькам варто заздалегідь продумати режим сну та прокидання. Напередодні навчального року у дітей може виникати багато тривоги.

Через стрес у школярів можуть виникати проблеми із запамʼятовуванням інформації, чутливістю та жалістю. Саме тому батькам варто час від часу нагадувати дітям, що навчатись складно, проте дорослі вірять у їхні сили та поважають їхній досвід.

"У дітей перед початком навчального року зазвичай буває багато тривоги - чи приймуть мене однокласники, чи збереглися відносини, чи знайду я своє місце в класі. Війна та стрес загострює відчуття самотності. Вдома та в школі маємо створити простір, в якому дитині буде безпечно - проявити свої почуття, помилятись, ставити питання. Це зараз головніше за знання, які ми хочемо дітям передати", - каже Світлана Ройз.

Більшість дітей під час літніх канікул не пишуть чи мало пишуть. Є трошки часу тренувати руку - грати в ігри в слова, писати щоденник, займатись ліпкою з тіста чи пластиліну.

Прибирання та облаштування робочого місця, викидання чи відкладання того, що пов'язано з минулим навчальним роком, підготовка канцтоварів, зошитів, спортивних костюмів, шкільного взуття - це те, що налаштовує на навчальний рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 підказок, як вибрати шкільний ранець

Можливо, у дитини має бути з собою в школі ліхтарик, дармовис з іменем та телефоном близьких дорослих, свисток. Є час це підготувати. Це страшні, але важливі приготування. Нехай ніколи не знадобляться.

Якщо родина переживає досвід втрати - важливо про це розповісти вчителю/класному керівнику. Вже багато вчителів пройшло навчання і може допомогти дитині в різних ситуаціях.

Якщо батько/мама дитина знаходиться у війську, можливо, підготувати подарунок від близьких, відео-привітання.

Дорога - безпека

Якщо дитина навчається офлайн і буде ходити до школи сама, чи якщо дитина переходить в іншу школу – можна пройти кілька разів дорогою до школи.

Зафіксувати, де по дорозі є укриття, домовитись про те, що дитина має робити під час сирени, якщо йде, якщо їде в транспорті, як і коли виходить на зв'язок із нами.

Якщо є така можливість - зайти до школи. Дітям важливо "тілом відчути" місце, де вони будуть знаходитись. Доторкнутись до парти, піти до туалету, побачити їдальню. Пройти в укриття.

Самооцінка, емоції, навчання

В школи прийде багато дітей, які переїхали з інших міст, які навчались весь час онлайн. Ми не знаємо, з яким досвідом вони прийдуть, що вони пережили. Для того, щоб вони могли почати навчатись, у них має бути відчуття безпеки. І перші дії мають бути в створенні спільноти. Це важливо в тому числі і для профілактики булінгу.

Чим більше рівень тривоги, тим більше потреба в контролі, в інформації, в створенні "рамок безпеки та відносин". потрібно розповідати - що за чим буде йти в діях та планах. Які правила школи, класу.

Українцям доволі важко говорити на тему інвалідності серед людей. Особливо, батьки не знають, як правильно пояснити дитині, чому людина втратила кінцівку.

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну рівень інвалідності зріс. Багато військових та цивільних зазнають поранень, що призводять до ампутації.

Перед початком розмови зосередьтесь на власних почуттях. Лише так ви зможете допомогти усвідомити їх дитині. При цьому відчувати страх чи розгубленість - це нормально. Дійте на випередження. Почніть розмову ще до того, як дитина поставить запитання. Це потрібно, щоб уникнути незручної ситуації.

Зараз ви читаєте новину «Як підготувати дитину до школи в умовах війни: поради від психологині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі