четвер, 17 березня 2011 17:56

За проліски штрафують продавця і покупця

— Первоцвіти до нас привозять із півдня, там швидше тане сніг. У Черкаській області вони поки що ледь-ледь витикаються. Практично всі ранні квіти занесені до Червоної книги: підсніжники, проліски, ряст, сон-трава, шафран сітчастий, тюльпан дібровний. Їх усі заборонено продавати. Штраф — 340–510 гривень. І для продавця, й покупця, — розповідає 54-річний Олександр Роджа, голова обласного товариства охорони природи.

Продавці часто кажуть, що виростили проліски вдома.

— У домашніх умовах можна виростити деякі види. Зокрема, підсніжник добре приживається. Але це все одно будуть колись накопані в лісі й висаджені вдома квіти. Крім того, з присадибної ділянки можна отримати хіба кілька букетиків.

Де в області ростуть первоцвіти?

— Майже у всіх лісах є. Але підсніжник складчастий в Україні росте лише в Холодному Яру і Криму. Шафран дібровний на Черкащині зустрічається тільки в тому ж Холодному Яру. Занесені до Червоної книги квіти не можна зривати взагалі. Якщо проліски і шафран збиратимуть нинішніми темпами, то через 10 років їх можна буде побачити хіба що на листівках. Увесь первоцвіт дуже ніжний, і у воді може простояти годину-дві. Найпростіше, що кожен може зробити, — просто не купувати первоцвіти. Є багато інших весняних квітів, які вирощують спеціально на продаж.

Зараз ви читаєте новину «За проліски штрафують продавця і покупця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі