четвер, 25 листопада 2010 16:37

За ніч обвалилося 50 метрів берега

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Начальник Придніпровської водоочисної станції ”Черкасиводоканалу” Олег Овчаренко
Начальник Придніпровської водоочисної станції ”Черкасиводоканалу” Олег Овчаренко

"Є побоювання, що русло річки зміщується в бік водозабірної станції. Вода весь час б'є в берег і розмиває його", — розповідає 51-річний Сергій Овчаренко, директор комунального підприємства "Черкасиводоканал". — Укріплюємо берегову зону щебенем, камінням, бетонними блоками. Проте такі дії можуть дати лише тимчасовий ефект і не ліквідують проблему загалом.

Водозабірна станція розташована за 20 км від Черкас між селом Свидівок і селищем Сокирна. З прохідної їдемо до Дніпра піщаною дорогою близько 1 км. Біля насосної станції з другого поверху будки черговий питає, чого приїхали. Показує дорогу до місця розмиву:

— Воду беруть із Дніпра з глибини 20 метрів. Я питав головного геодезиста, чого русло не пустили напряму, а розвернули. Тепер водозабір закидає піском, а берег руйнується. Якби ми не вимощували камінням, то Сокирної вже не було би. Знаєте, скільки туди його баржами завезли? Тисячі тонн.

На укріплення берега міськрада виділила 150 тис. грн. Робітники працюють з 8.00 до 17.00. У четвер в обідню пору техніки немає. На місці, де ще тиждень тому був обрив, — купи піску, залізобетонні плити та блоки.

— Руйнування йде в бік станції. Он бачите, коловорот, — показує начальник Придніпровської водоочисної станції 40-річний Олег Овчаренко. — Там зараз глибина 9 метрів, хоча до руйнування було менше метра. А трохи далі й усі 15 метрів стало. Буквально за одну ніч вода забрала 50 метрів берега. Ми наступного ж дня почали завозити пісок, то далі берег уже не "краде". Берег укріпляємо півколом, так, як вимило. Раніше русло йшло по діагоналі, течія була менша. А тепер розвертається на 90 градусів і проходить за 10 м від берега. Розуму в когось не було, щоб так прокласти фарватер. Стрімка течія забирає звідси пісок і переносить його на інший бік.

За півгодини до закінчення обідньої перерви приїжджає екскаватор. Починає рівномірно розкидати по берегу пісок. По обіді машинами довозять залізобетонні плити та блоки.

— Сьогодні пісок і залізобетон возять останній день. Тепер будемо возити камінь і щебінь з Бузукова Черкаського району. Найматимемо КрАЗи, КамАЗи і самоскиди, бо у нас лише бортова техніка, — продовжує Овчаренко. — До нас дзвонять люди. Питають, чи треба набирати воду в каструлі. Та ми місту без водопостачання залишитися не дамо.

2006 року вода забрала близько 200 м берегової зони ліворуч водозабірної станції. Тоді розробляли проект і укріпляли берег державним коштом. Витратили кілька мільйонів гривень. Зокрема на проект — 200 тис. грн. Зараз водоканал звернувся по виділення додаткових коштів до комісії з надзвичайних ситуацій облдержадміністрації та до обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій. Планують залучити фахівців, які виявлять справжні причини підтоплення.

Зараз ви читаєте новину «За ніч обвалилося 50 метрів берега». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі