четвер, 25 вересня 2008 17:19

Володимир Толстоп"ятов зробив пам"ятник Макарію

20 вересня у місті Каневі поблизу Успенського собору відкрили пам"ятник мученикові Макарію.

Автор проекту — канівець Володимир Толстоп"ятов. Це його перша робота з каменю. Досі Володимир працював переважно з деревом. Матеріал для пам"ятника привезли із Житомирщини. Витратили 120 тис. грн. Гроші виділила Черкаська облдержадміністрація.

Із 1671-го Макарій був настоятелем Канівського монастиря. За життя мав дар яснобачення та чудотворення. 17 вересня 1678 року на Канів напали турки. Макарій зустрів їх із хрестом на паперті храму. Турки вимагали віддати монастирські скарби. Мученик відповів: "Усі скарби на Небі". Настоятеля повісили між деревами. Ламали йому кістки, кололи шаблями. За два дні відрубали голову. 20 вересня віруючі занесли його тіло до собору. Через кілька днів повернулися турки й підпалили храм. Тіло Макарія лишилося нетлінним.

Мощі святого передавали від храму до храму. За радянських часів їх возили музеями. 25 травня 2003 року мощі Макарія перенесли до новозбудованого Свято-Михайлівського собору в Черкасах. Частину зберігають в Успенському соборі Канева.

У день відкриття пам"ятника припинився дощ, що не вщухав кілька діб. Люди перешіптувалися: "Таки справді Макарій святий.  Бач, і погоду гарну дав".

Зараз ви читаєте новину «Володимир Толстоп"ятов зробив пам"ятник Макарію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі