четвер, 28 жовтня 2010 16:47

Володимир Огризко: "Партія регіонів застосовує тактику пікіруючого бульдозера"

Автор: фото надане ”Нашою Україною”
  Кандидат у депутати обласної ради, екс-губернатор Черкащини  Олександр Черевко (у центрі праворуч)
Кандидат у депутати обласної ради, екс-губернатор Черкащини Олександр Черевко (у центрі праворуч)

Володимир Огризко — екс-міністр закордонних справ, заступник голови партії "Наша Україна" — у вихідні відвідав Черкащину. Візит розпочав із зустрічі з журналістами в обласному штабі.

Володимир Станіславович прийшов із колишнім губернатором Олександром Черевком. Огризко у світло-коричневому костюмі.

— Зараз у суспільстві відбувається різка зміна настроїв. Партія регіонів стрімко втрачає рейтинг, — розповідає. — Люди розчарувалися, оскільки не бачать обіцяного покращення життя вже сьогодні. Процесами згортання демократії занепокоєні Рада Європи та ОБСЄ. У світовому рейтингу вільних держав за кілька місяців, що минули від часу приходу до влади Віктора Януковича, ми опустилися на 40 сходинок. А це значить, що люди втрачають основний набуток останніх років — власну свободу. На акції протесту активно виходять студенти, яких змушують платити ледь не за вхід до університету. Новий податковий кодекс жорстким пресом притисне до землі підприємців. Лише у вересні інфляція становила 2,3 відсотка. Такий рівень підвищення цін — абсолютний український рекорд останніх років. У нормальних країнах це рівень інфляції за рік, а не за місяць. У країну не йдуть інвестиції, бо діюча влада не може зрозуміти, що в невільній країні не може бути економічної свободи. Коли це все закінчиться? Відповідь у кожному з нас. Закінчиться тоді, коли оберемо гідну себе владу.

Володимир Станіславович переривається. Згадує, що цього року в Києві як ніколи докучали снігові замети. На зауваження киян мер міста Леонід Черновецький філософськи відповідав: "А нащо прибирати сніг, якщо навесні він і сам розтане?"

— Це той випадок, коли на такого міського голову киянам нема чого скаржитися, бо вони самі його обрали.

Розчарована новою владою, партія "Наша Україна" активно реорганізується.

— Ми позбуваємося пристосуванців, які прийшли до нас, коли ми були владою, і втекли при перших труднощах. Хочемо стати оновленою демократичною сучасною проукраїнською партією, хочемо бути з людьми чеснішими й відвертішими.

Що порадите робити у разі масових фальсифікацій із боку влади?

— Масових фальсифікацій ніхто з Києва не зупинить. Це випробування для наших людей. Стерпимо, змовчимо — то й житимемо відповідно. Членам дільничних комісій радив би з часу отримання бюлетенів із мокрими печатками відразу виходити до преси, показувати реальну кількість голосів набраних кандидатами. Тоді владі важче буде сфальсифікувати кінцевий результат. А якщо влада все-таки на це наважиться, то з такими "досягненнями" нам ніколи не світить увійти до Євросоюзу.

На Черкащині Партія регіонів на чолі з губернатором Тулубом розпочала активну дискредитацію "Нашої України" та її лідера в області Олександра Черевка, натякаючи на фінансові порушення під час реалізації програми "Золота підкова Черкащини". Це їм допоможе?

— Не думаю. "Регіонали" у такий спосіб переслідують дві цілі: дискредитувати нашого керівника й ударити власне по ключових українських цінностях. Це спосіб забрати в українців їхню історію, створивши з Росією спільний підручник. У мене виникає запитання: чому росіяни не хочуть творити спільний підручник, скажімо, з Китаєм, Японією чи Фінляндією? Що буде в тому підручнику? Хіба розповідь про те, як цар Петро катував козаків, заславши їх будувати Петербург на болотах? Чи в цій книжці розповідатиметься, як цариця Катерина руйнувала Січ? Чи, може, там згадають про Голодомор? Ні, Партія регіонів хоче і робить усе для того, щоб українці на власній землі почувалися в мовному та культурному гетто. Цю тактику ще називають тактикою пікіруючого бульдозера. Тому вже зараз наш лідер Валентин Наливайченко розпочинає акції на захист української мови.

А повертаючись до вашого запитання, скажу: у відновленому Чигирині шикуються автобуси з туристами. Місто має реальні гроші із "Золотої підкови". Упевнений, що вкладені кошти окупляться, й більше того — приноситимуть прибуток. Шкода тільки, що уряд Тимошенко не спромігся завершити будівництво й реставрацію всіх об'єктів.


Чому "регіонали" терплять на посаді міністра освіти українофоба Дмитра Табачника? Це їхній протеже чи ставленик Путіна–Медведєва?

— Це треба в них запитати. Очевидно, такий міністр їх улаштовує. "Регіонали" бояться зіпсувати стосунки з Росією. Нічого не робиться для того, аби вступити в ЄЕС, а натомість починають розмови, що Україна вступатиме в якийсь спільний економічний простір із Росією та Казахстаном. У РФ зараз великі демографічні проблеми, велика частка мусульманського населення, яка весь час зростає. Натомість слов'ян поменшало ледь не до 40 відсотків. До речі, згідно із дослідженнями російських учених, можна ставити під сумнів їх слов'янське походження. Російська нація сформувалася з угро-фінських і татарських племен із незначними доважками слов'янського елемента. Почитайте хоча б дослідження їхнього академіка Олексія Уварова. Але це вже інша тема.  Ми не будуємо свою політику на бажанні, аби в сусіда корова здохла. Хочемо, щоби в нашому домі було наведено лад.


Гаразд, повернімося до Черкащини. "Регіонали" б'ють себе в груди, що вони відновили музей Шевченка у Каневі. А п'ять років "помаранчевої" влади він стояв зачинений.

— Партія регіонів вивітрила із того музею український дух, подаючи Шевченка не як українського патріота, а як, даруйте, космополіта. Хіба такої реставрації ми хотіли? Власне, такий поспіх у виконанні робіт цілком зрозумілий: кошти були вилучені з інших об'єктів і кинуті у музей, щоб зробити нам у піку. Мовляв, ми ж відновили. А що в тому музеї лишилося українського? Нічого.

Після прес-конференції Володимир Огризко поїхав до села Шевченкове Звенигородського району. Відвідав тамтешній музей Тараса Шевченка, зустрівся із громадою села в місцевому будинку культури.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Огризко: "Партія регіонів застосовує тактику пікіруючого бульдозера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі