четвер, 22 липня 2010 18:17

Вирощені породи не поступаються європейським аналогам

Автор: фото: Алевтина Надемська
  Директор ”Звенигородського племінного підприємства” Ніна Ніколенко перевіряє нову доїльну установку ”Делаваль”. По ній чисте молоко автоматично переходить по молокопроводу в холодильник
Директор ”Звенигородського племінного підприємства” Ніна Ніколенко перевіряє нову доїльну установку ”Делаваль”. По ній чисте молоко автоматично переходить по молокопроводу в холодильник

"У Франції та Польщі надій від однієї корови 9–10 тонн молока за рік — не межа", — розповідає 49-річна Ніна Ніколенко, керівник "Звенигородського племінного підприємства". — У нас продуктивність видається смішною — 5300 кг на одну корову. Для підвищення рівня надоїв потрібно займатися генетичним потенціалом та годівлею тварин.

"Звенигородське племпідприємство" створене понад 50 років тому. Господарство вирощує зернові технічні культури, розводить племінну худобу, надає послуги у тваринництві. Має два племпродуктори з червоно-рябої української молочної породи корів та великої білої породи свиней.

— Вирощені в нас породи великої рогатої худоби конкурентоспроможні, пристосовані до умов господарства в Україні, — стверджує керівник. — За генетичним потенціалом продуктивності не поступаються кращим європейським аналогам. Ми вирощуємо високоякісний племмолодняк перспективних високопродуктивних порід великої рогатої худоби та свиней.

Ніна Ніколенко очолила підприємство шість років тому. Закінчила Білоцерківський інститут за спеціальністю зоотехнік. Каже, втілювати нові технології та вміло керувати їй допомагає побачене у закордонних колег:

— Україні потрібно більше співпрацювати з іншими країнами, де добре розвинене тваринництво. Там є що запозичити. Позиція закордонних фермерів чітка й активна. Вони завжди можуть відстояти ціну чи домогтися державної підтримки, коли ціни на продукцію падають.

Вирощені породи пристосовані до умов в Україні

Товариство "Звенигородське племпідприємство" забезпечує генетичним потенціалом Лисянський, Звенигородський, Катеринопільський і Тальнівський райони. Вартість однієї спермодози залежить від генетичних задатків та племінної цінності плідників.

— Дуже хочеться, щоб наша держава більше приділяла уваги сільському господарству, — говорить Ніна Данилівна. — Українські сільськогосподарські виробники, зі свого боку, забезпечили би вітчизняною продукцією населення країни.

Підприємство розташоване за адресою:

Черкаська обл., Звенигородський р-н, с. Озірна,

тел. (04740) 20 142.

Зараз ви читаєте новину «Вирощені породи не поступаються європейським аналогам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі