середа, 29 квітня 2009 18:59

Вічний вогонь переводять на електрику

На черкаському пагорбі Слави замість полум"я Вічного вогню з"явиться його електрична світлова імітація. Штучне багаття цілодобово "горітиме" і в руках скульптури Мати-героїня.

— Це світлодіодна восьмигранна конструкція американського виробництва, — розповідає про новинку директор підприємства "Черкасиміськсвітло" Олег Крощенко. — Система повністю автоматизована, керується через комп"ютер. Подібного обладнання немає в жодному місті України.

Нове устаткування обійшлося місту в 176 тис. грн. Але це придбання дозволить надалі економити на паливі. За день вічний вогонь спалює 20 тис. кубів газу. Цього досить, щоб узимку добу обігрівати 150 приватних будинків.

— Коли зводили пагорб Слави, про економію ніхто не замислювався, — каже Олег Вікторович. — Та й скульптуру будували з розмахом: тільки на монумент пішло 75 тонн бронзи, ще 170 тонн — на фундамент.

Засвітити Вічний вогонь на пагорбі Слави до 9 Травня не встигнуть — обладнання ще не підвезли. Натомість територію й монумент освітять 18 новими галогенними прожекторами. Найняті альпіністи встановлять на 13-метровій скульптурі громовідвід.

Зараз ви читаєте новину «Вічний вогонь переводять на електрику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі