четвер, 15 квітня 2010 20:05

"У тих селах, де немає зони, діти харчуються набагато краще"

Автор: фото: Сергій РАДЧЕНКО
  Учні школи №1 у Тальному під час перерви обідають у їдальні. Тендер на їх харчування виграв підприємець  із Умані. Санстанція забороняє чоловікові завозити продукти, посилаючись на відсутність сертифікатів якості
Учні школи №1 у Тальному під час перерви обідають у їдальні. Тендер на їх харчування виграв підприємець із Умані. Санстанція забороняє чоловікові завозити продукти, посилаючись на відсутність сертифікатів якості

У школах Тального в їдальнях три дні не годували дітей. Замість повноцінного обіду давали булочку з чаєм.

Райцентр входить до четвертої зони територій, постраждалих від аварії на Чорнобильській атомній електростанції. На харчування школярів гроші дає держава.

— Кількість днів у третій четверті виявилася більшою, ніж за аналогічний період минулого року, — каже начальник районного відділу освіти 48-річний Володимир Синьогуб. — Діти надолужували згаяне у листопаді, коли оголосили карантин. Так званих чорнобильських канікул не було. Училися по суботах. Тому гроші на харчування закінчилися передчасно. Київські чиновники це не врахували. От і вийшла накладка.

Із 1 квітня тендер на те, щоб годувати тальнівських школярів, виграв підприємець Сергій Мусієнко з Умані. Доти цим опікувалося місцеве підприємство громадського харчування. Мусієнко відразу привіз до міських шкіл печиво по 12,50 грн/кг, сік "Садочок" по 14 грн за 2 л. Купив апельсини по 14 грн/кг і банани по 17,50 грн/кг. Однак санітарна служба заборонила давати продукти дітям.

— Цей тендер дав нам лише зайвого посередника, — стверджує головний лікар тальнівської санепідемстанції 60-річний Віктор Зозуля. —  У нього ж обладнання немає. Дітей знову годуватиме підприємство громадського харчування. Тільки гроші спочатку йтимуть Мусієнку, а потім уже харчовикам. Підприємець завіз продукти у мішках і поскладав біля їдалень. Я послав інспекторів, вони перевірили якість і наклали заборону.

Якість — нуль, а націнки просто дикі

— У громадського харчування якість — нуль, а націнки просто дикі! — обурюється директор міської школи N3 Валерій Качан, 56 років. —  Дійсно, Мусієнко завіз у школу печиво, сік, банани, апельсини. На все є відповідні документи, всі харчі свіжі. Ми частину їх видали дітям. Аж тут — представники санстанції. Заборонили давати продукти учням. Чого, питається? Це просто зачіпка. Потім зателефонували з комбінату громадського харчування і продиктували нові ціни на залишок продуктів, які завіз Мусієнко. Значить, сік уже не 14 гривень за 2 літри, а 18,60; печиво — не 12,50, а 16,67.

— Ось завезли сир. На базі купили по 53 гривні. Доки довезли до нас у Криві Коліна, він став 83 гривні 80 копійок, — говорить директорка місцевої школи Людмила Мудра. — Фарш — один жир, із якого взагалі не можна нічого зробити.  Коли ж до нас у школу приїхав підприємець з Умані, ми відразу з ним вирішили й це питання. А взагалі в тих селах, де немає зони, діти харчуються набагато краще. Бо школа сама закуповує продукти.

— Із цим харчуванням безкінечні проблеми, — каже 56-річна Ірина Кувикліна з Черкаського управління соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. — Міністерство проводить тендери на два місяці, тоді все повторюється. Немає ж бюджету, і вони не можуть на рік підписати договори. А виграє тендер на харчування чорнобильських дітей, наприклад, Катеринополя, Лисянки і Звенигородки, Білоцерківське заготівельно-виробниче підприємство "Хутровик". Я з ними полаялася. Кажу, ви будете хутром харчувати чи норками, з яких здираєте шкуру? "Хутровик" уклав договір про співробітництво з Катеринопільським райспоживтовариством. Раніше дітей годувало це підприємство.

У Черкаській області 14 забруднених Чорнобилем районів.

Зараз ви читаєте новину «"У тих селах, де немає зони, діти харчуються набагато краще"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі