четвер, 18 червня 2009 17:53

У пересохлому руслі рибу збирали мішками

Автор: фото з архіву Володимира Чоса
  Швея Черкаської швейної фабрики Галина Рескаль (на матраці) та її подруги по роботі відпочивають у липні 1967 року на дніпровській турбазі ”Хімік”. Того року уряд увів другий вихідний й трудящі отримали більше часу на відпочинок
Швея Черкаської швейної фабрики Галина Рескаль (на матраці) та її подруги по роботі відпочивають у липні 1967 року на дніпровській турбазі ”Хімік”. Того року уряд увів другий вихідний й трудящі отримали більше часу на відпочинок

"Від спеки 1962 року обміліли річки і пересохли ставки, — пригадує 60-річний Григорій Зель із села Орловець Городищенського району. — У нашому Буряковому болоті завжди води стояло по пояс, а тут висохло повністю! Ми, хлопчаки, ходили по мулові й збирали в"юнів. Їхні вусики виглядали з-під мулу, я їх відкопував руками. А карасі збилися в калюжках, лежали тісненько на боку, ніби в мисках. Ми пішли з батьком і назбирали мішок риби".

Природа часом підносить сюрпризи. У таких випадках люди заводять мову про глобальні катаклізми. Насправді погодні викрутаси спостерігалися завжди. Майже кожен старожил може навести кілька історій подібних до описаної Григорієм Зелем.

На Черкащині літні природні катаклізми носять локальний характер, кажуть метеорологи. У гіршому випадку можуть постраждати декілька районів.

Улітку від спеки страждають  найбільше ті райони, що розташовані вздовж кордону із Кіровоградською областю. Найбільш спекотним старожили називають літо 1946 року. Тоді пропав майже весь урожай.

Найбільшим літнім катаклізмом на Тальнівщині вважається градобій 16 червня 1966 року. Град ішов фронтом завширшки в 10–15 км від Лащової до Глибочка.

— О 13 годині налетіла чорна хмара, сипонуло, — згадує директор музею 69-річний Вадим Мицик. — Падав не град, а суцільні куски льоду. На цукрозаводському ставку в Тальному стояли фонтани води висотою 60–80 сантиметрів, так бомбило.

Град тривав 15 хв. Після нього земля була чорною. На деревах залишилися лише скелетні гілки. Усе листя із дрібними гілляками лежало долі.

— Шифер і черепиця були побиті ледь не в кожній хаті, — каже Мицик. — Правда, держава відразу й відшкодувала збитки. Гірше було з худобою, бо її нічим було  годувати. Вирішили завозити корми з інших районів. Усе трималося в суворій таємниці.

2002-го в Лисянському районі буревій поламав опори радіо і телефонного зв"язку, пошкодив десятки кілометрів лінії електропередач, потрощив гілля дерев, зірвав близько 6 тис. листів шиферу.

Населенню району завдано збитків на понад 100 тис. грн. У 10 господарствах пошкоджено посіви на 1 млн грн. В епіцентрі червневого буревію опинилася Лисянка та села Виноград, Босівка, Будище, Бужанка, Жаб"янка, Шестеринці. Зокрема, у селі Будище вітер позривав дахи щонайменше із 30 будинків. На окремих будівлях упали фронтони. У лісі на ділянці в кількасот метрів буревій повалив багатолітні сосни. Не обійшлося і без курйозів. Ураган підхопив на березі рибалку і жбурнув його в очерет. Тракторний причіп із застопореними колесами вітер пропхав на 20 м. В одному дворі перекинув важкий залізний бак для води, але навіть не зачепив теплиці із поліетилену, яка стояла поряд.

Ураган підхопив на березі рибалку і жбурнув його в очерет

Власники барів, у яких без електрики не працювали холодильники, за безцінь або даром роздавали людям морозиво та кондитерські вироби. Торговці шифером і цвяхами  вдвічі підняли ціни на свій товар.

7 серпня 2005 року в Монастирищенському районі була наймасштабніша за 100 років буря. Гроза зі шквальним вітром і градом нищила покрівлі будівель, викорчовувала з корінням дерева, рвала лінії електромереж, ламала водонапірні башти.

На вул. Бастрикова в райцентрі ураганний вітер повністю зруйнував новий двоповерховий будинок Сергія Розного.

— Я скільки сил і коштів вклав у будівництво хати для свого старшого сина Сергія, — каже Василь Розний, — а воно зруйнувало його. Моя хата знаходиться за якихось триста метрів від синової новобудови. Коли почався вітер, я стояв і дивився на синів будинок. Він був наче на долоні. Аж раптом почув гуркіт. Дивлюся, а замість новобудови — тільки порожнеча. Хати наче й не було.

Восени того року Сергій Розний планував святкувати новосілля. Держава компенсувала йому 750 грн за знищений будинок.

9 липня 2007 року в Смілі буревій поламав дерева, зірвав дахи, вивів із ладу 22 трансформаторні підстанції. Збитки від стихійного лиха склали понад 2,5 млн грн.

Спека розпочнеться 19 червня

 

62-літній пенсіонер Василь Резник із Городища 40 років спостерігає за погодою на релігійні свята. Робить свої передбачення. Стверджує, що погода має циклічність. Прогнози друкує в районній газеті.

— Нинішній рік подібний до 1972-го, — каже. — Дощі скоро припиняться і з 19 червня розпочнеться спека. Температура не опускатиметься нижче 30 градусів. Так триватиме до Маковія. Дощі будуть полосовими — в одному селі литиме, як з відра, а в сусідньому ні краплі. Завжди раз на рік буває період, коли до 40 днів немає дощу. На Городищині так було навесні.

Зараз ви читаєте новину «У пересохлому руслі рибу збирали мішками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі