четвер, 16 квітня 2009 19:28

У передчутті сезону черешень

 

Торік у дворі материної хати всохла черешня. Я запросив кума Володю її зрізати. За півгодини справу було зроблено. Дерево спиляли, а дрова забрав собі сусід. Іще за годину про черешню я й думати забув.

Однак увечері згадав про іншу. Вона теж росла у матері в дворі, який тоді ще був і моїм двором. Росла поперед хати, і її було всім видно. Черешні тоді рідко в кого були. А моя хоч і стара, але височезна і пишна, нуртувала серця всіх вуличних хлопчаків. Ми не могли дочекатися, коли поспіють черешні. Я лазив "перевіряти" стиглість щодня. А потім було щастя. Ми приходили хлопчачою герелицею і розподіляли, кому з якої гілки рвати. Хоча я завжди вибирав нібито найкращу, але спритніший і сміливіший Сашко завжди наривав спіліших та смачніших ягід.  "Черешнева" епопея тривала майже два тижні. Потім ми цілий рік чекали нового сезону. І все повторювалося знову. Я й досі пам"ятаю страх висоти, коли вітер розгойдував старе гілля, й солодкий черешневий сік, від якого липли руки. Старші хлопці скептично поглядали на окремі сухі гілки й пророкували дереву швидку загибель. Але черешня нас не підводила. Щороку розквітала знов і знов.

Потім ми виросли. Вже ніхто не просився рвати ягоди. Молоді черешні росли чи не в кожного у дворі. Я теж лінувався високо лазити. Як раптом, зненацька, дерево всохло. Воно вибрало вдалий момент. Майже ніхто за ним не сумував.

Зараз ви читаєте новину «У передчутті сезону черешень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі