четвер, 18 грудня 2008 18:42

Троянди для ікебани сушать у піску

53-річна Наталя Зінченко у Центрі дитячої та юнацької творчості Чорнобая навчає школярів створювати обереги та японському мистецтву ікебани — композицій із квітів. Рослинним дизайном вона зайнялася понад сім років тому.

— Навіть не пам"ятаю, як вирішила взятися за це, — розповідає Наталя Володимирівна. — Треба було чимось зацікавити дітей.

Для ікебан жінка бере овочі, фрукти, траву, гілки, листя, сухоцвіти. Із квітів використовує хризантеми, троянди, геліхризум, кермек, ромашки, сокирки. Часто робить букети зі злакових, звіробою й полину. Рослини збирає на полях, вирощує на городі. Сушить удома на горищі, підвішуючи в букетах. Маленькі квіти сушить у папках, великі — у піску.

— Якщо вам треба засушити, наприклад, троянду чи соняшник, покладіть квітку в чистий прожарений пісок, і за тиждень вона висохне. До того ж збереже об"єм і виглядатиме як жива, — розповідає жінка.

За основу оберегів беруть віники, полотняні ляльки, рукавиці, лапті, солом"яні брилі, коси з кукурудзи, рогозу й солому. До них кріплять рослини, зернята. Оберіг радить вішати над дверима на видному місці у веранді чи коридорі — на вході до хати.

Наталя Зінченко обов"язково приклеює до оберегу шматок з українською вишивкою — на щастя, хлібину чи калач із солоного хліба — на добробут.

— Жито і пшениця привертають багатство, часник і перець відганяють злих духів, горіх, жолудь і квасоля символізують міцність родини, — тлумачить значення рослин Наталя Зінченко.

Для об"ємних композицій жінка використовує старі лампи, годинники, кошелі, кору. Рослини приклеює клеєм "Глобус" або встромляє в "оазис" — спеціальну губку для флористики. Її продають у квіткових магазинах.

— Можна компонувати квіти, трави, овочі, голівки дикого маку, злакові — та будь-що. Головне — не переборщити, — каже жінка.


Початківцям Наталя радить робити пласкі картини: засушені квіти та рослини приклеювати клеєм ПВА на картон. Потім їх можна вставити у рамку.

— Із першокласниками ми робимо картини із зерен льону — викладаємо з них тваринок, — розповідає. — Дітям подобається. Іноді насіннячко, як покладуть в одному напрямку — справжній їжачок виходить. Такі вправи виховують у дітях старанність і посидючість.

До Нового року радить зробити різдвяний вінок.

— Вирізаєте з пінопласту круг, прикріплюєте до нього гілки ялинки і прикрашаєте. Гарно виглядатимуть пофарбовані в золотий чи срібний кольори розкриті коробочки деревовидного піону — вони мають вигляд зірочок. Можна виварити фізаліс і задути його фарбою — вийдуть невагомі сітчасті кульки. Вінок також можна прикрасити стрічками, свічками, магазинними кульками.

Зараз ви читаєте новину «Троянди для ікебани сушать у піску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі