четвер, 17 грудня 2009 18:24

Швачки їдуть на заробітки до Києва

— Сказали, що працюватимемо до кінця року. Далі виробництво зупиняється, — каже одна з працівниць уманської швейної фабрики. — Нас тут небагато працює. Більшість — середнього та передпенсійного віку. Деяким до пенсії рік чи два лишилося. Молоді майже немає. Заробітки невеликі, то всі молоді фахівці порозбігалися. Більшість поїхали на роботу до Києва.

На фабриці вже тривалий час невчасно виплачували зарплату. Усього там працюють 85 осіб.

— Замовлень було мало, — продовжує робітниця. — Одне з останніх — з Одеси. Прислали шити штани. Але пропонували низьку ціну за пошив.

Виконувач обов"язків директора підприємства Олександр Замковий, 56 років, каже, що рішення про закриття було ухвалене ще на початку року.

— На виробництві є проблеми по виплаті зарплат. Заборгованість 150 тисяч гривень, але її потрохи гасять. Тому сума щодня змінюється, — каже начальник економічного відділу уманської міської ради Тетяна Подзерей, 43 роки. — На фабриці нове керівництво. Вони пропонували кілька шляхів вирішення питання: призупинити діяльність, здати обладнання в оренду або просто звільнення. Зараз говорять про призупинення роботи підприємства.

Уманські швачки кілька років тому шили форму для стюардес французьких авіаліній. Підприємство тривалий час виготовляло одяг для торгових марок США, Канади, Франції, Англії та Нідерландів. На початку весни в місті точилися чутки, що фабрика постачатиме джинси та пальто на український ринок.

Одна вакансія швачки була у Корсуні-Шевченківському на 14 грудня, повідомили в центрі зайнятості Черкащини. Пропонують зарплатню 1200 грн. У грудні в області було 13 вакансій швачок: 11 у Черкасах, по одній у Корсуні-Шевченківському та Чигирині.

— Цьогоріч для швачок було 310 вакансій, — каже 38-річна Тетяна Манойленко з обласного центру зайнятості. — Середня заробітна плата — 755 гривень. По області на обліку як безробітні перебувають 580 швачок.

На черкаській швейній фабриці "Вайс Стиль" швачкам із досвідом роботи платять у межах 2 тис. грн. Оплата праці відрядна. Щомісяця на підприємстві з"являються вакансії.

— Півроку шукала роботу, — розповідає швачка Ірина Приходько, 30 років, із Черкас. — Приїхала із заробітків, пішла по фабрикам, ательє. В принципі роботу на фабриках знайти неважко. Тільки пропонують 1000 гривень зарплати, та ще із затримкою. Місяць тому влаштувалася в ательє "Лілу" по пошиву верхнього одягу. Тут залежно від заказів маю мінімум 1400 гривень.

Хазяйка цього ательє 36-річна Олена Луценко говорить, що кілька разів на тиждень заходять або телефонують швачки в пошуках роботи.

Зараз ви читаєте новину «Швачки їдуть на заробітки до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі