четвер, 18 червня 2009 18:00

Сергій Мартинюк запарює квас за старим українським рецептом

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Смілянський технолог Оксана Вовк набирає холодний квас у мірну літрову кружку. Каже, щоразу квас має новий аромат
Смілянський технолог Оксана Вовк набирає холодний квас у мірну літрову кружку. Каже, щоразу квас має новий аромат

Смілянин 31-річний Сергій Мартинюк викупив у місцевого заводу продтоварів цех із виробництва квасу. Варить і постачає напій торгівцям Черкас, Звенигородки, Канева, Чигирина. Оптовики приїздять власним транспортом. Чоловік має 10 точок у Смілі.

На порозі цеху вчувається п"янкий запах житнього хліба. Металеві ємності блищать, наче дзеркало.

— Зараз дам скуштувати квасу, — відкриває кришку холодильника технолог 25-річна Оксана Вовк. Зачерпує мірним літровим кухлем коричневого напою, переливає в чашку. За мить та вкривається росою. — 5 градусів тепла. Пийте потроху, бо горло схватить.

Оксана Вовк за фахом кухар-кондитер. Разом із напарницею працює позмінно, через добу. Виробничий процес не припиняється ні на мить. За добу можуть виготовити до 30 т квасу. Спекотними днями саме скільки замовляють торговці. Товар беруть зранку, відвантажувати починають із четвертої години.

Під"їжджає автомобіль із бочкою. Зсередини ємності обробляють парою, — встромляють через люк шланг. У бочки наливають стільки, скільки люди  випивають за день. Учорашній квас не продають.

Сім років тому Сергій Мартинюк став підприємцем. Організував у Смілі чотири точки з продажу квасу. Напій брав у Черкасах. Згодом орендував у Смілянського заводу цех.

Раніше тут виробляли солодкий напій "Капітошка". Той став нерентабельним. Мартинюк вклав у модернізацію обладнання 250 тис. грн. Поставив три нових холодильники місткістю по 5 кубометрів, провів іржостійкі італійські труби.

— За часів Союзу вибір був малим, і не знали, що таке конкуренція. А зараз по-іншому. Треба тримати марку, бо прогориш, — каже бізнесмен.

Квас тут виготовляють за традиційним рецептом, без хімічних добавок. Квасне сусло — темно-коричневу рідину, за густотою схожу на свіжий липовий мед, — беруть на Бершадському спиртозаводі у Вінницькій області. Привозять бочками. Через кілька фільтрів глибокого очищення вода тече до п"ятикубових бродильних ємностей. Оксана Вовк зі шланга наливає туди сусло — 25 л на тонну води. Для такої кількості рідини необхідно 150 г дріжджів і 60 кг цукру. Останній вливають частинами у вигляді сиропу. Його варять у котлі за принципом водяної бані, щоб не пригорів.

Термометр на котлі показує 140°С. За кілька хвилин із-під нього починає скапувати конденсат.

— У водяній бані тиск 4 атмосфери, — пояснює Оксана. — Тільки за такого тиску можна дати потрібну температуру.

Сироп готовий за 15 хв. Технолог вмикає компресор, який перекачує  рідину в бак для запарювання. Сюди вже набрано і теж парою нагріто до 30°С воду. Компресор охолоджується водою. Оксана каже, що відразу треба додавати замочені в теплій воді дріжджі. Після цього закриваємо ємність кришкою і чекаємо, доки запариться напій. Потім він по трубах потрапить до холодильника.

— Переоцінити квас за корисністю важко, — наливає ще по чашці господар. — Бактерії очищують організм, нормалізують роботу шлунка, кишечнику. Зараз усе в магазинах неживе, з антиоксидантами. Кваснини не хватає, живої їжі. Синів, 8-річного Назара, 2-річних близнюків Андрія й Дениса привчаю до квасу змалечку.

Квасне сусло за температури 15–20°С і на свіжому повітрі зберігається рік. Виготовляють його із пшениці, жита і ячменю. Частину зерна пророщують. Суміш смажать, перемелюють і уварюють за температури 60°С, щоб не загинули потрібні бактерії.

Сьогодні сусло в Україні виготовляє лише Бершадський спиртозавод. Київський завод солодових екстрактів кілька років тому закрили.

Літр напою з бочок продають по 3,5 грн. Мартинюк оптом відпускає по 2 грн. Цех працює з 15 травня по 15 вересня. У дощовий чи прохолодний літній день реалізація різко падає. Сьогодні квас із живих бактерій виготовляють у Смілі, Умані й Христинівці. У Верховній Раді кілька років намагаються заборонити називати квасом напої, зроблені з порошкових концентратів.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Мартинюк запарює квас за старим українським рецептом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі