четвер, 08 квітня 2010 17:06

Дитина може втратити сон через перевантаження

— Віддавати дитину треба до вчителя, а не в певну школу. Й обирати цього вчителя разом із дитиною, — переконана 39-річна Наталія Шавровська, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології Черкаського національного університету ім. Хмельницького.

Який оптимальний вік, аби віддати дитину до школи?

— Це індивідуально. Загалом є чотири параметри, за якими визначають готовність дитини до навчання: фізіологічний, мотиваційний, інтелектуальний та психологічний. Одна із основних ознак — фізіологічна готовність. Якщо дитині вже є 6 років, але вона хвороблива, слабенька, краще зі школою не поспішати. Хоча, з іншого боку, саме в 6 років у дітей найвища мотивація до навчання, вони ще хочуть учитися. Віддавати ж до 6 років небезпечно, бо 5-річний малюк не готовий до перебування у великому колективі однолітків і з чужими дорослими.

Як визначити психологічну готовність дитини до школи?

— Уміння читати, писати і лічити не забезпечують умінь самостійно діяти, взаємодіяти з іншими та зосереджуватися. Основні ж психологічні навички, потрібні для навчання дитини в школі, — здатність виконувати словесні інструкції й дотримуватися правил та ставати на позицію іншої людини.

5-річний малюк не готовий до перебування у великому колективі

Коли доцільно починати вивчення іноземної мови?

— Існує думка, що доречно в дитинстві опановувати дві мови одразу. Що ж стосується вивчення іноземної з першого класу, то воно має бути вибірковим. Адже в дитини може не вистачати  пам"яті або не бути схильності до іноземних мов.

Чим загрожує дитині перевантаження?

— Насамперед воно виражається на фізіологічному рівні, починаючи від головного болю і закінчуючи психосоматичними захворюваннями, такими як розлад травлення, втрата сну. У дітей зникає мотивація до навчання. Псуються стосунки з однолітками. У старшому віці ці проблеми можуть перерости у некерованість і дезадаптацію. Школа сприймається як стихійне лихо, яке треба пережити.

Зараз ви читаєте новину «Дитина може втратити сон через перевантаження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі