четвер, 06 серпня 2009 18:26

Продавцями працюють хворі на туберкульоз і дизентерію

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Василь Загородній: ”Кавуни — це сезонна їжа. Тому є ймовірність того, що шлунково-кишковий тракт ”підведе”
Василь Загородній: ”Кавуни — це сезонна їжа. Тому є ймовірність того, що шлунково-кишковий тракт ”підведе”

"Якщо хтось думає, що є торгові об"єкти, де більше переймаються здоров"ям людей, ніж зароблянням грошей, то глибоко помиляється. Підприємці в першу чергу дбають про свою кишеню", — каже головний державний санітарний лікар Черкас Василь Загородній, 49 років.

Чи збільшилася кількість неякісних продуктів?

— 2005 року вилучили 1,5 тонни, 2006-го — 3 тонни 600 кілограм, 2007-го — 63 тонни, торік 80 тонн 260 кг. Нині забракували 47 тонн неякісних продуктів. На жаль, про майбутню перевірку ми маємо повідомляти підприємців за 10 днів. Вони мають час, щоб приховати порушення до візиту наших працівників.

Як караєте недобросовісних підприємців?

— Штрафуємо. Цього року накладено 413 штрафів, на суму близько 40 тисяч. Відсторонили від роботи 1349 осіб. Це ті продавці, які або не пройшли медичний огляд, або були носіями якихось захворювань. Трапляється, що на роботу беруть носіїв дизентерії і хворих на туберкульоз. Штрафи допомагають на певний період. Але є такі підприємці, яким легше заплатити штраф і знову порушувати правила торгівлі.

Чи були масові отруєння неякісними продуктами?

— У Черкасах траплялися лише поодинокі випадки отруєнь. Цьогоріч ми провели нараду з директорами й власниками ринків. Пояснили, що внесені зміни до кримінального кодексу, до статті "Про порушення санітарних норм і правил запобігання інфекційних захворювань та масовому отруєнню". Тепер це карається до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом до півроку, чи обмеженням волі до трьох років. Якщо наслідки отруєнь призвели до загибелі людей — до восьми років позбавлення волі.

В яких овочах найбільше нітратів?

— У ранній капусті та редисці. Зараз усі овочі й фрукти в межах норми.

Люди часто скаржаться, що отруїлися кавунами.

— Працівники санстанції перевіряли дині та кавуни. Вони безпечні для здоров"я. Хоч  у кінці сезону часто намагаються продавати вже неякісний товар. Кавуни гниють, виділяються токсичні речовини. Узагалі слід пам"ятати, що кавуни — це сезонна їжа. Тому є ймовірність того, що шлунково-кишковий тракт "підведе". Якщо купили кавун чи диню, то не обов"язково все з"їсти одразу . Особливо, якщо людина має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту. Дині, наприклад, не сумісні з молочними продуктами. Не слід і після великого застілля захоплюватися динями чи кавунами. У суміші з алкоголем вони викликають в організмі процес бродіння.

Чи безпечна вулична їжа?

— Радив би обідати в їдальнях, кафе. Там, де забезпечені санітарні умови приготування їжі. На вулиці краще не купувати копчених курей і вироби з кремом.

Зараз ви читаєте новину «Продавцями працюють хворі на туберкульоз і дизентерію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі