четвер, 20 грудня 2007 18:55

Пробу золота ставитимуть у Черкасах

Днями в обласному центрі на вулиці Франка відкрилося перше в області відділення Казенного підприємства пробірного контролю. Тут перевіряють пробу ювелірних виробів і ставляють на них державне тавро. Із прикрасами працюють 14 осіб.

— На Черкащині 40 виробників прикрас. Усі вони возять вироби на перевірку проби до Києва, Вінниці чи Львова. Із десяток фірм роблять це щодня, — розповідає начальник відділення 57-річний Григорій Йосипенко. — Ми обслуговуємо не лише наші фірми, а й по три з Полтавської, Одеської, Кіровоградської областей та одну з Херсона.

Перевіряють кожну прикрасу з партії. У заявці виробник має вказати пробу. Спочатку на спеціальному чорному дрібнозернистому камені виробом роблять так звані натирки — смужки. Їхній колір порівнюють зі смужкою, зробленою голкою-зразком, що відповідає Держстандарту. Потім наносять реактив. Якщо колір не відрізняється — проба достовірна. Виріб можна таврувати. Коли смужки не збігаються, повідомляють виробника і проводять хімічний аналіз. Прикрасу розплескують на вальцювальному станку, розплавляють у муфельній печі до 900°С і хімічними препаратами визначають склад — щоб встановити пробу. Метал повертають виробникові.

— Якщо зранку нам приносять партію, до кінця дня ми повинні її перевірити. Хоч там і тисяча виробів, — каже Йосипенко. — Прикраси без клеймування не мають права продавати. Перевірити пробу виробу можна й у приватному порядку. Подарувала бабуся обручку — приходьте перевіряйте.

Вартість перевірки залежить від складності виробу. Якщо він має кілька частин — коштуватиме дорожче. У середньому беруть 3 грн за грам.

Зараз ви читаєте новину «Пробу золота ставитимуть у Черкасах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі