понеділок, 31 жовтня 2011 07:30

"Поїздом була завжди гарантія, що доїду. А як тепер, не знаю"

Автор: Фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Пасажири виходять з потяга Умань–Харків на залізничній станції в Умані. Ним їздять багато дачників
Пасажири виходять з потяга Умань–Харків на залізничній станції в Умані. Ним їздять багато дачників

Із 30 жовтня через нерентабельність скасовують рейс Умань–Харків. Поїзд ходив кожні два дні по парних числах. Ним їздила більшість студентів.

Потяг з Умані йде двома складами — Умань–Харків та Умань–Ясинувата. На станції ім. Шевченка у Смілі їх розділяють. Один потяг іде на Харків, другий на Ясинувату. Відтепер рейсу на Харків не буде. На Ясинувату ходитиме двічі на тиждень — у четвер і неділю.

24 жовтня близько 17.00 на пероні залізничної станції в Умані близько двох сотень осіб. Люди з валізами, дорожніми сумками та мішками чекають на поїзд.

— Я в Харків ним на роботу їздю, — говорить уманець Вадим, 29 років. — Їздитиму автобусом, але він завжди забитий іде, білет купити неможливо. Поїздом була завжди гарантія, що доїду. А як тепер, не знаю.

Диспетчер оголошує про прибуття потяга на другу колію. Люди підходять ближче.

— Думаєте, чого ми надворі стоїмо, бо в залі очікування немає місць. Значить, людям треба цей поїзд. Я ним до дочки їду кожен раз. Сусідка наша в Харків на базар скуплятися ним їздить. Як у Миргород від нас поїхати чи в Харків? Автобусом ніякої пенсії не хватить, — говорить Валентина Худояр, 56 років.

Близько 17.30 прибуває поїзд. Пасажири з квитками оточують виходи з вагонів. Звідти виходять старші жінки із сумками. Пройти по вузькій платформі до переходу через першу колію неможливо, бо кругом натовп і сумки. Тому люди перетягують свої торби просто через колію.

Провідники про скорочення рейсів говорять неохоче.

— Подивіться, скільки людей стоїть, — каже одна із провідниць. — Поїзд зараз на 90 процентів повен. Багато кого по дорозі ми забрати не зможемо. Людям не вистачає білетів. Згодна, що зимою менше людей їздить, але відсотків 80 вагонів завжди повні.

О 17.43 поїзд відправляється.

— Я думаю, що у Києві таке рішення відмінять. Не розумію, чому його скасовують. Нас практично відрізають від трьох областей, — каже Василина Лещенко, інспектор з підготовки кадрів Шевченківської дирекції Одеської залізниці. Їм належить потяг. — Зі станції "Шевченка" до Києва потяги йдуть фактично кожні 15–20 хвилин. То якщо хочуть зекономити, краще тут скоротили б якийсь рейс.

Зараз ви читаєте новину «"Поїздом була завжди гарантія, що доїду. А як тепер, не знаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі