понеділок, 19 березня 2012 00:45

Побудують п'ять овочесховищ

Автор: фото: Лобов КАРНАРУК
  Працівники овочесховища у селі Москаленки Чорнобаївського району пакують у мішки цибулю. Її відправлять на продаж
Працівники овочесховища у селі Москаленки Чорнобаївського району пакують у мішки цибулю. Її відправлять на продаж

П'ять овочесховищ мають збудувати в області в найближчі три роки. У них зможуть зберігати до 40 тис. т вирощених овочів. Це дозволить уникнути їх подорожчання навесні. Третину витрат на будівництво відшкодує держава.

Рік тому корпорація "Дніпро" обладнала кілька старих овочесховищ новими автономними  системами охолодження. Три приміщення розташовані в селі Москаленки Чорнобаївського району. Кожне розраховане на 3 тис. т овочів.

Ліворуч на подвір'ї сільськогосподарського товариства "Москаленківське" складені кілька сотень великих дерев'яних ящиків. У них з осені завезли 1,2 тис. т моркви, понад 2 тис. т капусти і так само цибулі. Трохи менше посадкової картоплі.

— Сховища унікальні тим, що можна задати температурний режим, який дозволить зберегти овочі якомога довше. Плюс необхідна вологість. Якщо вона стає вищою, то вмикається режим підсушування, якщо ж нижчою, то спрацьовують розприскувачі і виникає такий собі туман. Продукцію перебираємо й фасуємо в сітки чи ящики. Потім на піддони. Щодня відправляємо від 40 до 80 тонн, — каже директор сільськогосподарського товариства "Москаленківське" 58-річний Микола Литвиненко.

Цибуля зберігається в контейнерах, кожен на 650 кг. Сортувальна машина відчищає її від хвостів і сміття, сортує за величиною. Працівники накладають на лотки по 28 повних сіток. Обкручують плівкою.

— За день перебираємо 30 тонн. Із них лише близько 800 кілограмів відходів. Відпускна ціна в нас значно нижча ринкової. Продукцію реалізовуємо з лейблами. Улітку приміщення дезінфікуємо, щоб не було грибка. Вапнуємо ящики, — розповідає голова корпорації "Дніпро" 60-річний Петро Душейко. — Цього року ми повністю забезпечили овочами черкаські лікарні №1 і 3 та обласну. Із найменшої цибулі одну-дві фури формуємо як соціальні пакети для супермаркетів.

У сусідньому селі Васютинці корпорація побудувала два сховища для картоплі. Кожне розраховане на 8 тис. т продукції. З осені туди завезли сорти Пікасо, Роко і Санте. Перші два вже продали. Сорту Санте залишилася половина.

— Картопля провітрюється знизу до верху. Датчики в автоматичному режимі регулюють вологість і температуру. Сховище до половини ззовні засипане землею. За рахунок великої кількості картоплі вона довгий час утримує потрібну температуру, — розповідає Петро Душейко. — За старими технологіями бараболю зберігають у кагатах або підвалах. Є звісно певні технології зберігання — засипають соломою, укривають плівкою. Але то ненадійно. Багато городини псується.

На Черкащині є 22 овочесховища, але всі вони споруджені ще за радянських часів. У них до весни псується 30% продукції. Вартість будівництва нового сховища — від 5 до 20 млн грн. Вирощуванням овочів в області займається в основному населення та близько 30 фермерів, тому самотужки звести сховищ вони не можуть.

 

1,4

мільйона тонн овочів зібрали минулого року в області. Із них понад 1 млн т картоплі, більш як 150 тис. т капусти, 120 тис. т моркви, понад 25 тис. т буряку та близько 20 тис. т цибулі. Це вдвічі більше за потребу жителів області.

 

Зараз ви читаєте новину «Побудують п'ять овочесховищ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі