четвер, 22 жовтня 2009 17:58

Подружжя Безпалих зважилося на другу дитину через 16 років

Автор: фото: Микола Каранарук
  Завідувачка відділенням новонароджених та недоношених дітей Черкаської обласної лікарні Ірина Бойченко (на фото з дитиною на руках) каже, що кількість недоношених дітей зростає. У відділенні виходжують навіть 700-грамових новонароджених
Завідувачка відділенням новонароджених та недоношених дітей Черкаської обласної лікарні Ірина Бойченко (на фото з дитиною на руках) каже, що кількість недоношених дітей зростає. У відділенні виходжують навіть 700-грамових новонароджених

"Зростати населення області почало 2007-го року. Минулого року народилися майже 12 тисяч дітей. А за дев"ять місяців 2009-го на Черкащині з"явилися на світ уже 12 тисяч 466 малюків, — каже 54-річна Галина Куць із Головного управління статистики області. — Хлопчиків народжується трохи більше, ніж дівчаток".

36-річна Вікторія Безпала з Черкас два тижні тому народила доньку. Назвали Дариною. Це друга дитина в сім"ї. Старшій Владі 16 років:

— Із чоловіком ще від одруження планували мати двох дітей. Після народження Влади працювали вахтово в Польщі на птахофабриці. Дитина зростала в моїх батьків. Рік за роком відкладали народження другої, треба було купити квартиру. Два роки тому придбали житло й почали діяти за планом.

Родичі та друзі Безпалих допомогли забезпечити немовля на перший час усім необхідним:

— Каляску віддала чоловікова сестра. Пелюшок, повзунків поприносили два мішки. Багато чого залишилося від старшої доньки. Памперсів прикупила ще до народження. Із заробітків відклали трохи грошей. Голе й босе не буде.

— Наважилися на третю дитину, бо жінка хотіла помічницю, — згадує 39-річний Володимир Олексюк із Тального. Донька Олександра народилася 25 грудня 2006 року. До того родина вже мала двох синів: 13-річного Вадима та 8-річного Романа.

Перед народженням доньки чоловік втратив роботу. Нову знайти не зміг. Дружина Наталія працювала на пекарні. Отримувала невелику зарплату. У грудні 2006 року змінилося  законодавство.

Раз на рік приїде, зробить мені живіт, а сам знову на шахту

— Нам належних за народження дитини 8,5 тисяч не заплатили, — згадує Олексюк. — Мотивували це тим, що вона народилася в "перехідний період" з 20 грудня по 1 січня.

Гроші заплатили аж 18 квітня.

— Намучилися ми без тих грошей, що й казати, — зітхає Володимир. — Обоє без роботи, троє дітей і в кошельку воздухотрест. Досі не знаю, як вижили.

На ЧеркащинІ найбільше дітей народилися 1955 року — 27 тис. 127 осіб. Перший спад народжуваності стався на початку 1960-х. 1961 року народилися 26 тис. дітей, 1966-го — 20 тис. Найменше дітей було 2002 року— 10 175.

— Після війни я народила п"ятеро дітей, — розповідає 79-річна Євдокія Васильченко з Городища. — Чоловік працював на Донбасі. Раз на рік приїде, зробить мені живіт, а сам знову на шахту. Народжувала всіх дітей, бо аборти не дозволяли. Одна медсестра за гроші робила їх нелегально, то їй дали год тюрми.

— Тепер виростити й виховати дитину значно важче, — вважає 80-річна Ганна Зелінська з села Ребедайлівка Кам"янського району. Жінка виростила шістьох дітей. — Після війни всі жили однаково. Важко, але не знали, як це краще. Шо купиш малому, тому воно й раде.

Багатодітних сімей на Черкащині постійно меншає. 1980 року було 12 родин із 10 дітьми, минулого року лише 4.

— Як це не дивно звучить, навіть під час війни в людей була впевненість у майбутньому, — пояснює 33-річна Еліна Максимець, психолог Черкаського центру соціальних служб для сім"ї, дітей і молоді. — Хай навіть штучно нав"язана керівництвом країни.

Минулого року найменше дітей народилися в Лисянському районі — 250. Найбільше новонароджених було в Жашківському — 423.

— Соціальну допомогу при народженні дитини підвищували якраз для того, щоб покращити народжуваність, — каже Еліна Максимець. — Немає нічого поганого в грошовій стимуляції народжуваності. Зараз такий час, що матеріальні проблеми в сім"ях стоять на першому плані.

Зараз ви читаєте новину «Подружжя Безпалих зважилося на другу дитину через 16 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі