четвер, 12 червня 2008 20:07

Пенсіонери Прокопенки отримали пайову землю на пісках

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Євгенія і Віктор Прокопенки з Піщаної Тальнівського району мають пайову землю на піщаній землі. Там давно виріс сосновий гай. Під Новий рік селяни йдуть туди по ялинки
Євгенія і Віктор Прокопенки з Піщаної Тальнівського району мають пайову землю на піщаній землі. Там давно виріс сосновий гай. Під Новий рік селяни йдуть туди по ялинки

"Розумієте, у нас три види ґрунтів, — каже сільський голова Сергій Поліщук, — чорноземи, супіски та піски. Ті, кому при розпаюванні випали піски, жодної вигоди зі свого паю не мають".

Сільрада Лоташевого Тальнівського району об"єднує два села — Лоташеве і Піщану. Подружжя пенсіонерів Прокопенків із Піщаної мають понад три гектари паю — суцільні піски. Таких у селі майже два десятки осіб. Перші два роки після розпаювання на землю щось давали, а потім перестали. Керівник лоташівського господарства Леонід Швець підрахував, що вкласти в ці паї треба більше, ніж можна буде отримати. Тому й не обробляв їх.

— На тій землі давно вже виріс невеличкий сосновий гай, — каже місцевий землевпорядник Микола Заремба. — Під Новий рік селяни ходять туди по ялинки.

— Люди в селі хоч щось мають, — скаржиться 75-річна Євгенія Прокопенко. — Он у прошлому році Швець дав на паї три центнери пшениці, трохи жита, літрів із десять олії. А я все з базару маю носити. Для кабанчика треба купити, для курей — теж. Чоловік у мене хворий, нічого робити не може.

Вісім років поспіль жінка купує все на ринку. Торік тяжко захворів чоловік Віктор, 73 роки. У нього високий тиск і простатит. Дітей у Прокопенків немає.

У листопаді 2007-го Євгенія Іванівна звернулася до сільради і просила замінити їхні паї.

— Ми з розумінням поставилися до прохання, — говорить сільський голова Сергій Поліщук. — На сесії виділили іншу ділянку.

Аби мати акт на право володіння землею, Прокопенкам треба було отримати згоду обласної служби охорони культурної спадщини. Її очолює 55-річний Микола Суховий. Археологи мали подивитися, чи немає на цій землі історичних пам"яток. Євгенія Іванівна поїхала до Черкас. Там їй сказали, що пришлють спеціаліста, який огляне ділянку.

Оскільки згаданого фахівця в Тальному немає, попросили Владислава Чабанюка — директора трипільського заповідника — професійним оком подивитися на майбутній пай Прокопенків.

— Я надіслав у Черкаси висновок, що жодних археологічних пам"яток на цій земельній ділянці немає, — пояснює Чабанюк.

Служба охорони пам"ятників області дозволу не присилала. Тоді Євгенія Прокопенко знову поїхала до Черкас.

Вони неправильно поділили паї

— Зайшла я в кабінет до начальника Миколи Сухового, — розповідає жінка. — Кажу до нього: "Нєвєста приїхала". А він дивиться на мене: "Яка така нєвєста?" "Та, що землі багато має", — відповідаю. Вислухав мене гарненько, а тоді й каже: "Їдьте, бабусю додому, доглядайте діда. Як прийде весна — матимете землю". Я тоді ще й на рейсовий автобус запізнилася, то довелося на старості ще й уночі на вокзалі мерзнути, — скаржиться пенсіонерка.

Весною дозволу ніхто не прислав. У березні приїхав у Тальне Анатолій Чабан — заступник губернатора Олександра Черевка. Селянка звернулася до нього:

— Він мене вислухав і каже: "Приїду в Черкаси — розберусь", — згадує жінка. — Даже телефон свій дав.

Однак на звернення Чабана Микола Суховий написав, що треба "вияснити ситуацію, які пам"ятники потрапили в паї, скільки в сільради земель запасу і резерву…"

Намагалася допомогти Прокопенкам районна адміністрація. Запросила Сухового на свою колегію. Однак той не приїхав.

Районний чиновник, який побажав залишитися невідомим, припускає:

— Просто в Миколи Сухового нібито є потужні зв"язки в Києві. От він нікого і не боїться. Баба з Піщаної навіть гроші заплатила і квитанцію має, а землі отримати не може.

Суховий звинувачує в усьому тальнівський відділ земельних ресурсів.

— Вони неправильно поділили паї, включивши в них кургани. Тепер треба все робити по-новому. Тому-то ми й не даємо погодження, бо тоді Прокопенкам знову доведеться переміряти й виділяти пай, — каже він.

Спеціаліст тальнівського відділу земельних ресурсів Віктор Спасибожко дивується:

— Причому тут людські паї? Адже пенсіонерам виділили землю державної власності. Там у Черкасах вам просто вішають лапшу на вуха.

Нині в районі близько 100 осіб не можуть отримати свої земельні паї. Усім Черкаська служба охорони культурної спадщини не дає дозволу.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонери Прокопенки отримали пайову землю на пісках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі